І Українсько-словацький форум

15 травня 2015 року Національний інститут стратегічних досліджень спільно з Дослідницьким центром Словацької асоціації зовнішньої політики за сприяння Міністерства закордонних справ України та Міністерства закордонних та європейських справ Словацької Республіки провели І-й щорічний Українсько-Словацький форум у місті Києві.

image-15-05-15-04-46-2

Учасниками  Форуму стали запрошені представники органів державної влади, експертного середовища, громадських організацій та бізнес-спільнот обох країн та ЗМІ. Також з української сторони були присутні представники високого рівня Адміністрації Президента України, Ради національної безпеки та оборони України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Комітетів  Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки та з питань національної безпеки та оборони. Інститут економіко-правових досліджень НАН України був представлений участю старшого наукового співробітника відділу проблем міжрегіонального співробітництва Луганської філії Інституту к.е.н. Юлії Рогозян.

image-15-05-15-04-46

Учасниками високого рангу Словацької сторони стали Державний секретар Словацької Республіки, Надзвичайний та Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні, представники Міністерства закордонних та європейських справ Словацької Республіки.

image-15-05-15-04-47

Було визначено, що проведення Українсько-словацьких форумів на щорічній основі започатковано та здійснюватиметься у розвиток домовленостей на рівні міністрів закордонних справ країн Вишеградської четвірки про надання Україні допомоги у проведенні реформ у конкретних сферах в рамках імплементації Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Основною тезою Форуму була впевненість, що саме Словаччина буде основною країною, яка надаватиме допомогу нашій країні в сфері енергетики та енергобезпеки.

image-15-05-15-04-46-1

Широке обговорення присутніх викликали такі питання:

  • оцінка перспектив поглиблення двостороннього співробітництва між Україною та Словаччиною у сфері енергетики (в т.ч. безпеки постачань природного газу, реформування енергетичного сектору та підвищення енергетичної ефективності);
  • окреслення форм співробітництва в галузі реформування сектору безпеки;
  • визначення пріоритетів надання Словаччиною допомоги Україні в розробці рекомендацій для урядів обох країн.

Україна розраховує на збільшення технологічних можливостей реверсних поставок газу із території Словаччини, і хочеться мати надію, що ця сфера спільних відносин є далеко не останньою між країнами.