Україно-німецьке експертне співробітництво

SES – це програма фонду німецької економіки з міжнародного співробітництва, яка працює шляхом залучення німецьких експертів для становлення економіки в різних країнах світу.

image-07-04-15-10-45-3

image-07-04-15-10-45-1image-07-04-15-10-45Старший науковий співробітник к.е.н. Юлія Рогозян та економіст 1 категорії Марина Гуртова – співробітники відділу міжрегіонального співробітництва Луганської філії Інституту, взяли участь у презентації німецької програми підтримки бізнесу «SES – SENIOR EXPERTEN SERVICE» («Служба старших експертів»), що проводився у Торговельно-промисловій палаті України (м. Київ) 6 квітня 2015 р.

Як зазначила керівник проектів  Східної Європи та Центральної Азії Лена Плестернінкс, зазвичай експерти вже є пенсіонерами і беруть участь у програмі на добровільних засадах, щоб поділитися своїм накопиченим досвідом з іншими.

Розмаїття  задач, які вирішують експерти, широке:  підвищення кваліфікації персоналу та надання практичної допомоги при вирішенні завдань технічного та організаційного характеру.

image-07-04-15-10-45-4

До кола пріоритетних завдань також входить допомога в розробці бізнес-планів, підготовка підприємства до сертифікації на відповідність міжнародним стандартам, рекомендації щодо покупки необхідного обладнання та матеріалів, тощо.

За більш ніж 20-річну історію існування програми, тисячі експертів передали свій досвід на підприємства різних країн, зокрема й України (Донецьк, Макіївка тощо).

Інформацію підготував:

старший науковий співробітник

відділу міжрегіонального співробітництва Луганської філії 

 к.е.н. Рогозян Ю.С.