Дні державних закупівель

1 квітня провідний юрист відділу проблем модернізації господарського права та законодавства Веста Малолітнева відвідала семінар на тему «Правові та практичні аспекти державних закупівель в Україні», на якому спеціалісти у сфері державних закупівель розповіли про основні проблеми, з якими стикаються замовники та учасники закупівель, та зазначили можливі шляхи їх вирішення. Зокрема, розглянуті такі практичні аспекти участі у процедурах закупівель, як специфіка підготовки пропозицій конкурсних торгів, відхилення пропозиції учасника, подання пропозиції конкурсних торгів та ін.

Фото - 1

Представник від Міністерства економічного розвитку і торгівлі України проінформувала учасників семінару про вплив законодавства ЄС на норми чинного Закону України «Про здійснення державних закупівель» та про подальші перспективи розвитку законодавства у сфері державних закупівель. Крім того, було наголошено на особливостях проведення переговорної закупівельної процедури, яка завжди знаходиться в полі особливої уваги як контролюючих органів у сфері держзакупівель, так і громадськості. У контексті нестабільності курсу валют та зростанням цін в Україні учасникам було роз’яснено особливості внесення змін до істотних умов договору про закупівлю. Представник від ДП «Зовнішторгвидав України» розповіла про основні проблемні аспекти роботи на веб-порталі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Семінар було побудовано на основі жвавого обговорення, під час якого всі учасники могли поділитися власним досвідом у здійсненні державних закупівель.

Фото - 2

2 квітня Веста Малолітнева взяла участь у роботі круглого столу «Вдосконалення державних закупівель», який був організований ДП «Зовнішторгвидав України» при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі Україні, на якому обговорювалися можливі зміни у законодавстві з державних закупівель, які, в першу чергу, спрямовані на підвищення рівня прозорості у сфері державних закупівель. Крім того, було презентовано торговий модуль державного веб-порталу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, який розроблений спеціалістами ДП «Зовіншторгвидав», і на якому всі бажаючі учасники та замовники вже можуть брати участь у електронних торгах та аукціонах. Функціонування даної системи поки що не регламентовано на законодавчому рівні, оскільки передбачено її апробування на практиці та внесення пропозицій і рекомендацій з її удосконалення як з боку учасників і замовників, так і з боку громадськості.

Фото - 3

Інформацію підготувала:

провідний юрист відділу проблемним

модернізації господарського права та законодавства

В.К. Малолітнева