Європейська підтримка молодих учених

17 березня в Европейському університеті (м. Київ) відбувся Науково-практичний семінар “Інструменти підтримки мобільності науковців в рамках пріоритетів ЄС на 2014-2020 роки”. Президент Центральноєвропейської академії вчень та сертифікації (CEASC) М. Смолінський розповідав про деталі грантових програм Європейського Союзу з метою залучення до них студентів та науковців.

Фото2 (1)

Було наголошено на тому, що зараз Україна долучається до двох сучасних великих програм: ERASMUS +   (програма для освітніх установ: освіта та досвід за кордоном) та HORYZON 2020 (програма для досліджень та інновацій), до якої Україна офіційно залучається з 20 березня цього року. Серед більшості освітян на заході були присутні і науковці – співробітники Інституту економіко-правових досліджень НАН України: к.е.н., с.н.с. Луганської філії Рогозян Ю.С. та провідний юрист Малолітнєва В.К., які долучилися до жвавого обговорення вищезазначених програм.

Фото1 (2)

Більшість конкурсів, що фінансуються з бюджету ЄС, з сьогоднішнього дня вже відкриті для подачі заявок, інші будуть оголошені протягом року. Фінансування конкурсів становить близько 7,8 мільярдів євро, вона зосереджена на трьох основних компонентах:

  • передова наука (Excellent Science): Близько 3 мільярдів євро, включаючи 1700000000 євро на гранти для провідних вчених від Європейської дослідницької ради і 800 мільйонів євро на стипендії програми Марії Склодовської-Кюрі для більш молодих дослідників;
  • індустріальне лідерство (Industrial Leadership): 1800000000 євро спрямовані на підтримку індустріального лідерства Європи в таких областях як ІКТ, нанотехнології, передові виробничі технології, робототехніка, біотехнології та космос;
  • соціальні виклики (Societal challenges): 2800000000 євро виділено на інноваційні проекти, спрямовані на вирішення семи соціальних проблем, зазначених в програмі “Горизонт 2020”.

Тож, маємо надію, що українські науковці будуть співпрацювати  з провідними установами держав ЄС, а їх дослідження вийдуть на ще вищий та сучасніший рівень розвитку.

   Інформацію підготував:

старший науковий співробітник

відділу міжрегіонального співробітництва Луганської філії 

 к.е.н. Рогозян Ю.С.