Успішно завершено ІІІ-й Всеукраїнський конкурс наукових робіт здобувачів вищої освіти та молодих вчених «Бізнес і права людини в Україні: проблеми та рішення під час війни та повоєнного відновлення»з нагоди 75-річчя Загальної декларації  прав людини 

13 грудня 2022 року відбулася Підсумкова науково-практична конференція ІІІ-го Всеукраїнського конкурсу наукових робіт здобувачів вищої освіти та молодих вчених «Бізнес і права людини в Україні: проблеми та рішення під час війни та повоєнного відновлення» з нагоди 75-річчя Загальної декларації прав людини.

Конкурс та Конференцію було проведено в рамках проекту Програми розвитку ООН «Належна обачність щодо прав людини в глобальних ланцюгах постачання: впровадження Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини для справедливого відновлення» за підтримки Уряду Японії. 

Співорганізаторами заходів є Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Програма розвитку ООН в Україні, Донецький науковий центр НАН України та МОН України, Офіс аналітики та консультацій з питань сталого розвитку.

Конкурс проведено у партнерстві з Міністерством освіти і науки України, Міністерством юстиції України, Міністерством економіки України, Ужгородським національним університетом (Юридичним факультетом), Радою молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, Проєктом Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні», Ресурсним центром з питань бізнесу і прав людини (Велика Британія), Глобальною асоціацією дослідників з питань бізнесу і прав людини (BR2R), Українським координаційним центром з підвищення правової освіти населення.

Під час відкриття Конференції, що відбулося під головуванням Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з соціальних та економічних прав, співголови Організаційного комітету Конкурсу та Конкурсної комісії Олени Колобродової, учасників привітали Олена Колобродова; керівниця ініціатив з прав людини та доступу до правосуддя Програми розвитку ООН в Україні Світлана Колишко; співголова Організаційного комітету Конкурсу та Конкурсної комісії, Директор Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України, член Президії НАН України, член-кореспондент НАН України, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Володимир Устименко; керівниця Експертної групи з питань розвитку інновацій Директорату науки та інновацій Міністерства освіти і науки України, кандидат юридичних наук Оксана Бережна; керівник Експертної групи з євроінтеграції та координації політик Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства юстиції України, доктор філософії з міжнародного права, доцент кафедри порівняльного і європейського права ННІ міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Богдан Веселовський; заступниця директора департаменту інвестицій, начальник відділу міжнародного інвестиційного співробітництва та сприяння розвитку соціально відповідального бізнесу Міністерства економіки України Олена Рябцева.

Десять переможців-дипломантів Конкурсу та сім їх наукових керівників були відзначені та нагороджені очільниками співорганізаторів Конкурсу – Володимиром Устименком, Оленою Колобродовою, Світланою Колишко.

За Програмою конференції під головуванням керівниці Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України, кандидата юридичних наук, старшого наукового співробітника Алевтини Санченко відбулася тематична панель «Наукові пошуки щодо прав людини у сфері бізнесу в українських реаліях війни та повоєнного відновлення», де переможці Конкурсу творчо та переконливо презентували результати своїх конкурсних досліджень. Виступали переможці у номінації «Кращі наукові роботи молодих вчених» Вікторія Стратійчук, доктор філософії в галузі економіки з Вінницького торговельно-економічного інституту Державного торговельно-економічного університету (Диплом І ступеня); Анастасія Завгородня, кандидат економічних наук, докторант «ВНЗ «Міжрегіональна Академія управління персоналом» (Диплом ІІ ступеня); Еміль Феделеш, кандидат юридичних наук, докторант Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України (Диплом ІІІ ступеня) та переможці у номінації «Кращі наукові роботи здобувачів вищої освіти» Арсен Єфремов, здобувач вищої освіти Економічного факультету Херсонського державного аграрно-економічного університету (Диплом І ступеня), Ауріка Соломаха, здобувачка вищої освіти Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка (Диплом ІІ ступеня), Станіслав Сухан, аспірант кафедри господарського права Юридичного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет»(Диплом ІІ ступеня), Катерина Хмеленко, здобувачка вищої освіти Навчально-наукового інституту права та інноваційної освіти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ (Диплом ІІ ступеня), Поліна Чала, здобувачка вищої освіти Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля (Диплом ІІІ ступеня), Максим Бобровський, здобувач вищої освіти Полтавського державного аграрного університету (Диплом ІІІ ступеня), Олександра Носач, здобувачка вищої освіти Юридичного факультету Донецького національного університету імені Василя Стуса (Диплом ІІІ ступеня). 

У обговоренні тематики і результатів досліджень взяла участь Світлана Глущенко, директор Департаменту моніторингу додержання соціальних та економічних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Вона відзначила практичну цінність одержаних результатів у популяризації та впровадженні Керівних принципів ООН з питань бізнесу і прав людини та окреслила коло найбільш актуальних питань, з якими щоденно і ретельно працює Секретаріат Уповноваженого у відповідь на запити суспільства України, зокрема й підкреслила плідну співпрацю Секретаріату Уповноваженого з Інститутом економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України. 

Дискусійну панель експертів – науковців на тему «Поточні політико-правові, соціальні та економічні виклики у сфері бізнесу і прав людини в Україні» проведено пів керівництвом Інни Заблодської, директора Луганської філії Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України, доктора економічних наук, професора, Заслуженого економіста України. В науковій дискусії взяли участь відомі українські вчені та практикуючі фахівці – члени Конкурсної комісії: завідувач відділу регіональної економічної політики Інституту регіональних досліджень ім. М.І. Долішнього НАН України, доктор економічних наук, професор Світлана Шульц; державний експерт Експертної групи з прав людини Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Богдан Пшенічний; старший науковий співробітник Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України, кандидат юридичних наук Олександр Трегуб; доцент кафедри екологічного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук, доцент Олена Шомпол;  завідувач сектору міжнародного інвестиційного співробітництва та сприяння розвитку соціально відповідального бізнесу департаменту інвестицій, інновацій та інтелектуальної власності Міністерства економіки України Марина Купчук; завідувач кафедри господарського права Юридичного факультету Ужгородського національного університету, кандидат юридичних наук, доцент Вадим Рошканюк та директор громадської організації «Трудові ініціативи», співголова Експертної ради при Представникові Уповноваженого Верховної Ради України з соціальних та економічних прав Георгій Сандул.

Усіма науковцями та експертами відзначено загальний високий рівень підготовки конкурсних робіт, їх різноманітну тематику та охоплене ними широке коло проблем, значущість наукових досліджень для вироблення практико-орієнтованих пропозицій та рекомендацій, що мають перспективу впровадження в діяльність органів державної влади, суб’єктів господарювання, правозахисних і профспілкових організацій. 

Інформаційне повідомлення про Підсумкову конференцію Конкурсу розміщено на Інтернет сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини – https://ombudsman.gov.ua/news_details/predstavnik-upovnovazhenogo-olena-kolobrodova-vzyala-uchast-u-pidsumkovij-konferenciyi-naukovih-robit-do-75-richchya-zagalnoyi-deklaraciyi-prav-lyudini

Невдовзі матеріал про Конкурс та його результати буде розміщено в рубриці «Останні новини від ПРООН в Україні» на Інтернет сайті Програми розвитку ООН в Україні.

Після Конференції відзнаки за успішні наукові роботи учасників Конкурсу, подяки науковим керівникам і найбільш активним в Конкурсі закладам вищої освіти, сертифікати всім учасникам направлятимуться поштою на адреси, надані Оргкомітету (ел. пошта: contest.bhr.ua@gmail.com).

Попереду – видання Збірника матеріалів за результатами Конкурсу, до якого увійдуть наукові роботи переможців та відібрані наукові роботи успішних учасників, статті та тези науковців й експертів-практиків.

Вітаємо переможців, їх наукових керівників та всіх учасників Конкурсу!

Дякуємо членам Конкурсної комісії, установам-співорганізаторам та організаціям-партнерам за плідну співпрацю та підтримку!

Бажаємо всім перемоги та миру, наснаги та натхнення у майбутніх наукових пошуках та щоденній творчій роботі!