Державно-приватне партнерство для громад

Київська школа економіки (KSE) у співпраці з Офісом з питань державно-приватного партнерства «SPILNO» при Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України та юридичною компанією Arzinger провела 27-29 квітня 2023 р. інтенсив «Державно-приватне партнерство для громад», до учасників якого за результатами попереднього конкурсного відбору був долучений в.о. старшого наукового співробітника відділу проблем модернізації господарського права та законодавства, д.ю.н., проф. Петруненко Ярослав Вікторович. Захід проводився за підтримки Міністерства економіки України і Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Протягом трьох днів інтенсивну учасникам була надана можливість дослідити концепцію державно-приватного партнерства (зокрема, під час роботи за цим змістовним модулем були обговорені наступні загальнотеоретичні питання: що таке державно-приватне партнерство в широкому розумінні, ознаки державно-приватного партнерства і чим цей механізм відрізняється від інших форм реалізації інвестиційних проектів; мотивація використання державно-приватного партнерства в комунальному секторі, у т.ч. доступ до нового джерела фінансування, економія у зв’язку із залученням досвіду приватного сектора, обмеження громад в залученні кредитів під місцеві гарантії, потреби у відновленні інфраструктури), нормативне забезпечення державно-приватного партнерства в Україні (змістовний модуль включав такі питання: історія розвитку державно-приватного партнерства, огляд законів і підзаконних актів, а також відносин, які вони регулюють, важливість галузевого законодавства; базові правила державно-приватного партнерства; етапи процедури реалізації проекту; гарантії прав приватних партнерів, у т.ч. питання щодо заборони втручання у господарську діяльність, компенсації інвестиційної складової, застосування законодавства, відшкодування збитків, деякі особливості вирішення спорів; новели законопроекту № 7508, у т.ч. особливості державно-приватного партнерства для проектів з відновлення, у сфері будівництва житла, інші законодавчі ініціативи), а також практичні аспекти підготовки проектів державно-приватного партнерства (зокрема, цей змістовний модуль передбачав розгляд таких питань: планування капітальних видатків і можливий потенціал для використання державно-приватного партнерства; причини невдалих проектів; проектна команда; роль радників в підготовці проектів; роль Агенції державно-приватного партнерства в підготовці проектів на місцевому рівні; способи фінансування витрат на підготовку проекту; роль міжнародних фінансових організацій в підтримці проектів в Україні; огляд міжнародних прикладів з впровадження проектів державно-приватного партнерства; демо-приклади проектів державно-приватного партнерства у комунальній сфері).

Лекторами інтенсивну були: Тарас Бойчук – голова Офісу з питань державно-приватного партнерства «SPILNO» при Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України, сертифікований тренер міжнародної програми APMG з підготовки фахівців у сфері державно-приватного партнерства «СР3Р»; Ірина Новікова – радник Прем’єр-міністра України з економічних питань, радник Львівського міського голови з питань інвестицій та державно-приватного партнерства, заступник Міністра економіки України у 2020-2021 рр., консультант IFC, сертифікований тренер міжнародної програми APMG з підготовки фахівців у сфері державно-приватного партнерства «СР3Р»; представники відомої юридичної компанії Arzinger –Андрій Підгайний, Марина Шарапа та Володимир Наконечний.

Проходження інтенсивну підтверджено відповідним сертифікатом. Отриманий цікавий досвід щодо успішних практик державно-приватного партнерства буде корисним у науково-дослідній роботі за темою наукового проекту «Гарантії дотримання соціально-економічних та екологічних прав людини в умовах війни та повоєнної трансформації» (державний реєстраційний номер 0123U101199), який виконується в Державній установі «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України», зокрема у розробленні пропозицій щодо повоєнного відновлення економіки України.