Відбувся 3-й Форум громадської підтримки проєвропейських правових реформ

15 листопада 2022 року в онлайн-форматі відбувся 3-й Форум громадської підтримки проєвропейських правових реформ. Організатором виступила Державна установа «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» за технічним супроводом Ресурсного Центру соціально-правової та професійної підтримки співробітників переміщених закладів вищої освіти (ЗВО) і наукових установ (створений за сприяння Офісу Ради Європи в Україні). Цього разу тематика заходу стосувалась всебічного аналізу наслідків прийняття проєкту Закону України про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період (реєстр. № 6013). У заході взяли участь представники осередків наукової школи господарського права (мм. Київ, Вінниця, Чернігів та ін.), судді. 

Зі вступним словом до присутніх на 3-му Форумі звернувся член-кореспондент Національної академії наук України, д.ю.н., проф. директор Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» Володимир Устименко, який також здійснював модерацію заходу.

На 3-му Форумі спікерами виступили д.ю.н., проф., заступник директора Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» Руслан Джабраілов, д.ю.н., проф., ректор Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка Олег Шеремет, д.ю.н., проф., завідувачка кафедри економічного права та економічного процесу Навчально-наукового Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Вікторія Рєзнікова, д.ю.н., проф., заступник голови Деснянського районного суду м. Чернігова Вадим Коверзнев, д.ю.н., завідувач відділу правового забезпечення ринкової економіки НДІ приватного права і підприємництва імені академіка Ф.Г. Бурчака Національної академії правових наук України Валерій Полюхович,д.ю.н., проф., професор кафедри конституційного, міжнародного і кримінального права Донецького національного університету імені Василя Стуса Елла Деркач, д.ю.н., доц., старший науковий співробітник НДІ приватного права і підприємництва імені академіка Ф.Г. Бурчака Національної академії правових наук України Олена Гончаренко.

Спікери та учасники 3-го Форуму наголосили на необхідності зняття з розгляду Верховної Ради України Проєкту Закону про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період (реєстр. № 6013 від 09.09.2021) як такого, що здатен нанести величезну шкоду економіці України, доповіли про ризики такого законодавчого кроку, в т.ч. для окремих галузей та сфер господарювання, можливого відкриття «вікна» для тіньової приватизації, недопущення погіршення бізнес-клімату в умовах війни та й узагалі неприйнятність такого «перевороту» у сфері правового забезпечення економіки в такий відповідальний для захисту державності час. Доповідачами та учасниками 3-го Форуму відзначено необхідність підготовки звернення від юридичної громадськості до народних депутатів України щодо недопущення прийняття вказаного проєкту.

Відеозапис 3-го Форуму можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=n42-BxEf75w&t=4564s

Довідково. Форум громадської підтримки проєвропейських правових реформ – дискусійна платформа на постійній основі для обговорення актуальних проблем розвитку правової системи України (та окремих її галузей, інститутів тощо) з метою реалізації стратегічного курсу держави щодо асоціації і членства в Європейському Союзі, відновлення, підтримки та подальшого розвитку галузей та сфер реальної економіки України у воєнний та повоєнний час.