Відновлення та розбудова України

Указом Президента України від 21 квітня 2022 року № 266/2022 було створено Національну раду з відновлення України від наслідків війни, яка має розробити план заходів з післявоєнного відновлення та розвитку України шляхом  визначення та напрацювання пропозицій щодо пріоритетних реформ, реалізація яких є необхідними у воєнний і післявоєнний періоди; підготовки стратегічних ініціатив, проєктів нормативно-правових актів, прийняття і реалізація яких є необхідними для ефективної роботи та відновлення України у воєнний і післявоєнний періоди. Для підготовки фахових пропозицій при Раді утворено 23 робочі групи, зокрема з питань відновлення та розвитку економіки. До складу цієї робочої групи увійшла Заблодська І.В. – директорка ЛФ ДУ «Інститут економіко-правових досліджень НАН України ім. В.К. Мамутова НАН України».

photo_1

Робоча  група з питань відновлення та розвитку економіки складалась з п’яти підгруп: зростання ВВП через індикативне планування секторів (залучення інвестицій, нарощування експорту, імпортозаміщення); відновлення діяльності підприємств; Європейська економічна інтеграція; спрощення регуляторного середовища і підтримки розвитку бізнесу; розвиток ринку праці. За результатами роботи підгруп, засідання яких проводились з  17 травня по 8 червня 2022 року, було сформовано перелік заходів, що пропонуються задля відновлення України від наслідків війни, серед яких – запровадження пріоритетного розвитку для територій звільнених з окупації та територій, де велись бойові дії (завдання 2.6), тобто створення територій пріоритетного розвитку (спеціальних економічних зон) на деокупованих територіях (https://www.facebook.com/LuhanskBranch). Цей захід було запропоновано Заблодською І. та Власовою О. – старшим керівником програми International Research & Exchanges Board (Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів).

photo_3

Для обґрунтування даної пропозиції було здійснено розрахунки щодо формування та функціонування спеціальних економічних зон в Чернігівській і Сумській областях на основі попередньо проведених наукових досліджень щодо узагальнення європейського досвіду з розбудови територій пріоритетного розвитку після збройного конфлікту, які були виконані д.е.н. старшим дослідником ЛФ ДУ «Інститут економіко-правових досліджень НАН України ім. В.К. Мамутова НАН України» – Рогозян Ю.С.

photo_4

За результатами голосування членів робочої групи з питань відновлення та розвитку економіки завдання – Програма пріоритетного регіонального розвитку для територій звільнених від окупації та територій, де велись бойові дії (СЕЗ та ТПР), було визначено як стратегічний проєкт.

photo_2

Пропозицію щодо створення територій пріоритетного розвитку (спеціальних економічних зон) на деокупованих територіях презентувала Заблодська І.В. науковцям відділу регіональної економічної політики ДУ “Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України”, яким було проведено 9 червня 2022 року дискусійну платформу на тему “Імперативи та безпекові пріоритети збереження і розвитку продуктивної спроможності регіонів України в умовах війни”.