18 березня 2021 р. в рамках візиту в Україну Президента Литовської Республіки Гітанаса Науседи відбувся шостий Українсько-литовський економічний форум «Економіка і пандемія: криза і нові можливості»

Без заголовка

Форум проходив онлайн, а головними темами стали: відновлення економік країн-учасниць форуму, які постраждали від пандемії Covid-19, розвиток експортного і інвестиційного потенціалу України, виклики «зеленого» курсу для Європи і України, торгівля як головний двигун економічної співпраці, стан українсько-литовського співробітництва в сфері транспорту, транзитні можливості двох країн.

На форумі виступили Президенти України та Литви. Президент України В. Зеленський підкреслив позитивні наслідки  продуктивних  контактів між  діловими радами двох країн, Українським союзом промисловців і підприємців та Конфедерацією промисловців Литви, торгово-промисловими палатами Вільнюса і Києва.  Він закликав представників держави і бізнесу почуватися як одна  команда задля розбудови міцної економіки. Хоча пандемія завдала удару здоров’ю бізнесу, на думку Президента, є підстави розраховувати на певне економічне зростання в 2021 р. З 2019 р., року створення Литовсько-української та Українсько-литовської ділових рад, економічні стосунки між нашими державами значно розширилися, експорт зріс майже на чверть. На цьому наголосив Президент Республіки Литва Гітанас Науседа. Він підкреслив значний потенціал подальшого співробітництва і розповів в тому числі про посткарантинні заходи, які плануються в республіці.

2

Президент України Володимир Зеленський та Президент Литовської Республіки Гітанас Наусєда підписали Спільну декларацію щодо європейської перспективи України. Документ визначає, що, відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз, Україна, як і будь-яка європейська держава, яка поважає цінності, закріплені у статті 2 цього Договору, і зобов’язується їм слідувати, може подати заявку на членство у Євросоюзі у разі дотримання всіх умов і зобов’язань. При цьому Литовська Республіка підтримає Україну, коли наша держава вирішить подати заявку на членство в ЄС.

Також спікерами були: президент УСПП Анатолій Кінах, президент Конфедерації промисловців Литви, голова правління «BOD Group» Відмантас Янулевічюс, торговий представник України Тарас Качка, міністр економіки та інновацій Литви Аушріне Армонайте, голова Литовсько-української ділової ради Айварас Каралюс,  міністр транспорту і зв’язку Литви Марюс Скуодіс, в.о. голови Держенергоефективності України Константин Гура, гендиректор Клайпедського порту Алгіс Латакас та ін.

1

Президент УСПП Анатолій Кінах наголосив, що Литва лідирує серед країн Європи по темпам розвитку двостороннього товарообігу з Україною. За 2020 рік цей показник склав $1,33 млрд. Вітчизняний експорт в Литву зріс на 4,5%.  В 2020 р. в Україні працювала  61 компанія з литовським капіталом, інвестиції Литви склали  706 млн. євро, що більше на 18%, ніж за попередній рік. Така ефективність виникли не сама по собі – вона є результатом системної співпраці, взаєморозуміння представників підприємництва,  діалогу владою і бізнесом. З показників зовнішньої торгово-економічної співпраці Україна має з Литвою самі високі результати. Але нам ще є куди зростати. Серед сфер спільних інтересів – енергозбереження, «зелена» енергетика, біотехнології, захист навколишнього середовища,  широка модернізація виробництв, розширення інвестицій, транспортна інфраструктура, логістика, мінімізація наслідків пандемії для трудових колективів та населення тощо. Довіра та конкретні  проекти з цих напрямів дозволять нам зміцнити наші стосунки. З литовськими партнерами  УСПП реалізує низку проектів: створення водоочисних систем, відновлення інфраструктури у малих містах, розвитку малого та середнього бізнесу, енергоефективності тощо. З литовськими партнерами  підписано декілька десятків партнерських угод між компаніями, а в Україну вже зайшли литовські інвестори із конкретними проектами у сфері будівництва, водоочищення, енергозбереження  тощо.

3-2

Президент Конфедерації промисловців Литви Відмантас Янулявічус зробив акцент на факторі дружнього партнерства бізнесменів двох країн,  поінформував про сучасні перспективні  економічні проекти у сфері зеленої енергетики, транспорту, висловив надію на зняття бюрократичних бар’єрів, що дозволить збільшити потік інвестицій.

В рамках форуму УСПП та Конфедерація промисловців Литви підписали угоди про впровадження зелених технологій в АПК, а також про співробітництво у сфері транспорту. Окремо виділена угода в сфері боротьби з  Covid-19. Йдеться про імплементацію новітніх наукових розробок для протидії поширенню вірусу.

ДУ «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України» на форумі представляла Інна Заблодська – д.е.н., професор, Заслужений економіст України.