Харківський міжнародний юридичний форум


Харківський міжнародний юридичний форум:

Бізнес і права людини (1 день)120196947_1157509724643710_4297582635334712943_n

23 вересня 2020 року, в межах Харківського міжнародного юридичного форуму, пройшла презентація Асоціації з бізнесу і прав людини в Центральній і Східній Європі: Різний досвід для спільної мети та Науковий круглий стіл «Бізнес і права людини в Центральній і Східній Європі: дослідницькі перспективи». Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України на цьому заході представляв в.о. наукового співробітника, дослідник Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки к.ю.н. Сошников Антон.

Модератором презентації Асоціації виступила членкиня Робочої групи ООН з бізнесу і прав людини, директорка Інституту Університету Кардинала Стефана Вижинського (Польща), професорка Елжбієта Карска.

Учасниками Панелі стали: президентка Польського інституту прав людини і бізнесу Беата Фарачик; досідник факультету управління і європейських студій  Нового університету (Словенія), к.ю.н. Йерней Летнар Чернич;  голова Лантиноамериканської регіональної асоціації з бізнесу і прав людини, професор Школи права Університету Мотеррея (Мексика)Хумберто Канту Рівера; співголова Лантиноамериканської регіональної асоціації з бізнесу і прав людини, професорка Католицького університету Парани (Бразилія) Даніелла Анна Памплона.

Також до присутніх звернувся співзасновник Глобальної асоціації досліджень у сфері бізнесу і прав людини (BR2R), засновник і співредактор Business and Human Rights Journal (Cambridge University Press), професор Школи бізнесу в Університеті Санти Клари (США) Майкл Санторо.

На початку наукового круглого столу «Бізнес і права людини в Центральній і Східній Європі: дослідницькі перспективи» до присутніх звернувся Президент Національної академії правових наук України, завідувач кафедри теорії і філософії права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, д.ю.н., професор Петришин Олександр.

 Модератором наукового круглого столу виступила голова Міжнародної лабораторії з бізнесу і прав людини Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, к.ю.н. УвароваОлена.

Під час наукового круглого столу були розглянуті наступні доповіді:

  • «Верховенство права в концепції бізнесу і прав людини» (досідник факультету управління і європейських студій Нового університету (Словенія), к.ю.н. Йерней Летнар Чернич);
  • «Змістовні елементи потенційного законодавства щодо Human Rights Due Diligence в праві ЄС» (голова Польського інституту прав людини і бізнесу Беата Фарачик);
  • «Вибори і протестний рух – 2020 в Біларусі: виклики і нові перспективи для досліджень у сфері бізнесу і прав людини» (доцента кафедри міжнародного права Білоруського державного університету к.ю.н., Екатерина Дейкало);
  • «Доступ до засобів правового захисту у сфері бізнесу і прав людини» (член Лабораторії з прав людини Університету Миколаса Ромеріса (Литва) Арнас Ляуксмінас);
  • «Бізнес і права людини у цифрову епоху: глобальна перспектива та особливості у Центральній і Східній Європі» (асистентка кафедри теорії і філософії права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого к.ю.н. Юлія Размєтаєва).

Також була презентована ідея роботи над Міжрегіональною колективною монографією «Бізнес і права людини: непочуті жіночі голови» (робоча назва). Під головуванням к.ю.н Олени Уварової відбулася дискусія за участі: Глорії Нгумі  (Центр безпеки і технологій, Кенія), Харпрет Каур (експертки з бізнесу і прав людини, UNDP Asia), Тетяни Зінович (директорки Центру дослідження правової політики, Казахстан) та інших.

Наприкінці першого дня Форуму учасники мали змогу взяти участь у панелі «Правозахисниці у справах щодо негативного впливу бізнесу на права людини: презентація історій, які змінили світ». До учасників звернулись з виступами: Марія Ясеновська, Президентка Харківської обласної фундації «Громадська альтернатива»;  Катерина Левченко, Урядова уповноважена з питань гендерної політики; Еріка Джордж, професорка, директорка Центру прав людини, президентка програми лідерства, Колледж права S.J. Quinney Університету Юти (США); Хайді Мейнзольт, членкиня правління Жіночої міжнародної ліги за мир і свободу WILPF, координаторка Робочої групи з питань жінок і гендеру у межах Платформи громадянської солідарності ОБСЄ (Німеччина); Ані Хачатрян, Армянський фронт навколишнього середовища (Арменія); Олена Уварова, голова Міжнародної лабораторії з бізнесу і прав людини Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та інші.

Харківський міжнародний юридичний форум:

Бізнес і права людини ( день другий)

Другий день роботи Харківського міжнародного форуму розпочала панельна дискусія «Бізнес і права людини в Центральній і Східній Європі: досягнення, тренди і виклики» за участі Робочої групи ООН з бізнесу і прав людини.

Головною метою дискусії є підвищення обізнаності бізнесу, академічної та експертної спільноти, державних органів щодо стандартів відповідальної поведінки бізнесу в сфері прав людини та їх залучення до широкого діалогу з питань бізнесу і прав людини, практичних шляхів імплементації Керівних принципів ООН з бізнесу і прав людини, створення платформи для обміну досвідом і кращими практиками, вивчення досвіду інших регіонів світу щодо впровадження стандартів відповідальної поведінки суб’єктів господарювання та попередження ними негативного впливу на прав людини.

Учасниками заходу стали представники понад двох десятків країн світу.

Модератор голова Міжнародної лабораторії з бізнесу і прав людини Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Олена Уварова представила план роботи панельної дискусії: «Сьогодні на зв’язку з нами експерти з 11 країн Центральної і Східної Європи, які проінформують нас про те, як відбувається імплементація Керівних принципів ООН з бізнесу і прав людини в їхніх державах. Окремі сесії присвячені ролі міжнародних і регіональних організацій та ініціатив щодо просування відповідальної поведінки бізнесу в сфері прав людини, а також тим крокам, які здійснюють уряди держав регіону для імплементації Керівних принципів ООН з бізнесу й прав людини. Також на нас чекає презентація дослідження з бізнесу і прав людини в часи COVID-19 Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у співпраці з Данським інститутом прав людини».

Проректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Юрій Барабаш від імені оргкомітету форуму подякував постійним партнерам заходу – Харківській міській раді та Харківському міському голові Геннадію Кернесу, Управлінню інноваційного розвитку та іміджевих проєктів міськради та Координатору проєктів ОБСЄ, а також Польському інституту прав людини і бізнесу, Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Глобальній Асоціації досліджень у сфері бізнесу і прав людини за багаторічну співпрацю та зазначив, що зусиллями Міжнародної лабораторії з бізнесу і прав людини, одного з найпотужніших центрів наукової думки всередині Університету, тематика бізнесу і прав людини стала одним із ключових напрямів наукових досліджень і реалізації проєктів у сфері освіти.

Учасників дискусії привітав Посол, Координатор проєктів ОБСЄ Генрік Вілладсен: «Навіть у важкі й незвичні часи ми раді бути партнерами Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого в проведенні міжнародного заходу високого рівня, яким Харківський міжнародний юридичний форум. ОБСЄ – найбільша регіональна безпекова організація світу – з моменту свого заснування сприяла утвердженню принципів прав людини, вважаючи їх опорою безпеки». Пан Посол висловив сподівання, що сьогоднішня дискусія посприяє вирішенню проблем, пов’язаних із дотриманням принципів прав людини бізнесом в умовах пандемії, гендерної рівності та іншими важливими аспектами заявленої тематики.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова наголосила: «Забезпечення прав людини має бути основною ідеєю на шляху до розбудови кращого суспільства. Права людини – це не якась абстракція. Це життя людей і це їхня гідність. На тлі всесвітньої пандемії, викликаної короновірусною хворобою, поряд з негативними наслідками у вигляді кризи системи охорони здоров’я та спаду економіки в багатьох країнах перед нами постали виклики, які пов’язані з кризою прав людини і загрожують сталому розвитку усього людства. Зокрема, це стосується права на доступ до якісної медичної допомоги, додержання трудових прав, безпеки праці, права на соціальний захист, поширення нерівності, дискримінації, екологічних прав, які потребують невідкладного вирішення».

Заступниця Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць розповіла, що в умовах епідемії коронавірусу перед Міністерством юстиції постала проблема захисту прав простих людей, пов’язаних із основоположними потребами у праці, отриманні заробітної плати, із можливістю утримувати свою родину, розвиватися. Адже незважаючи на існування професійних державних інституцій, які надають правову допомогу, працівник часто залишається сам на сам недобропорядним роботодавцем. З іншого боку в цих складних умовах бізнес в усьому світі активно почав розвивати свою соціальну відповідальність. «Ці тенденції спонукали нас до внесення до нової редакції Національної стратегії прав людини окремого розділу про бізнес і права людини. Другий напрям роботи пов’язаний із оновленням методології і, зокрема, індикаторів поступу в сфері прав людини у бізнесі».

Начальник Управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів Харківської міської ради Вікторія Грецька-Миргородська присвятила виступ роботі міськради в напрямі бізнесу та підтримки підприємництва, зокрема діяльності єдиного в Україні Муніципального стартап центру.

Спікерами Панельної дискусії стали голова Робочої групи ООН з бізнесу і прав людини Аніта Рамасастрі (США), президентка Польського інституту з прав людини і бізнесу Беата Фарачик(Польща), співзасновник Регіональної Східноєвропейської асоціації з бізнесу і прав людини, викладач факультету управління і європейських студій, Nova Univerza Йерней Чернич(Словенія), представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олена Степаненкот та ін.

Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України на цьому заході представляли дослідники Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки к.ю.н. Сошников Антон та к.ю.н Санченко Алевтина (дистанційно), к.ю.н. Токунова Анастасія (дистанційно).

Довідково: Співробітники Інституту к.ю.н. Санченко Алевтина, к.ю.н. Сошников Антон, к.ю.н. Токунова Анастасія, к.ю.н. Трегуб Олександр, к.е.н. Градобоєва Єлизавета брали активну участь в оновленні  Національної стратегії у сфері прав людини, частина їх пропозицій були враховані.

 

Харківський міжнародний юридичний форум:

Бізнес і права людини ( день третій – фінальний)

25 вересня 2020 року пройшла Відкрита дискусія щодо прав людини і бізнесу в Україні: об’єднання зусиль публічної влади, громадянського суспільства і бізнесу, в межах Харківського міжнародного юридичного форуму.

Ключовими доповідачами  виступили:

  • Марина Купчук, департамент інвестицій Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України;
  • Олена Митник, експертна група з прав людини Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції;
  • Олена Уварова, к.ю.н., голова Міжнародної лабораторії з бізнесу і прав людини Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого
  • Ольга Бойко, Європейська Бізнес Асоціація;
  • Віктор Смородинський, к.ю.н., доцент, адвокат, член Науково-консультативної ради при Верховному Суді;
  • Катерина Буряковська, к.ю.н., асистентка кафедри теорії і філософії права, експертка Міжнародної лабораторії з бізнесу і прав людини Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та інші.

Також у цей день була представлена презентація індексу корпоративної рівності 2020 «Недиксримінація і повага до різноманіття: корпоративні політики і механізми їх впровадження». Модератором виступила – експертка Індексу корпоративної рівності 2020, менеджерка проєктів ХГНО «Сучасна жінка» Дар’я Нагаївська.

 Учасникам була запропонована досить широка дискусія щодо вигод бізнесу впроваджувати політик рівностей, а також презентований досвід та успіхи компаній у дотриманні принципів рівності і різноманіття від  Європейської Бізнес Асоціації, Kharkiv IT Cluster,  Ashan.

Під час тематичної дискусії «Цифрові технології і права людини: чи виступить ІТ-бізнес провідником кращих практик? (модератор – Марія Ясеновська, Президентка Харківської обласної фундації «Громадська альтернатива») було розглянуто наступні доповіді:

  • Права людини у цифровому просторі (Довілє Гаіліуте-Йанушоне, к.ю.н., Університет Миколаса Ромеріса (Литва), Юлія Размєтаєва, к.ю.н., Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого);
  • ІТ-компанії та їх політики у сфері прав людини: позитивний і негативний досвід (Ольга Шаповал, директорка Kharkiv IT Cluster; Алег Гулак, голова Белоруського Гельсинського Комітету; Олена Уварова, к.ю.н., голова Міжнародної лабораторії бізнесу і прав людини).

Також учасники мали можливість пройти треніговий марафон «Топ 5 професійних юридичних навичок у сфері бізнесу і прав людини». Тренінг був спрямований на формування таких практичних навичок:

  • Розробка корпоративних політик з прав людини.
  • Дью ділідженс у сфері прав людини: оцінка ризиків, у тому числі у ланцюгах поставок.
  • Звітність з нефінансових показників: індикатори у сфері прав людини.
  • Робота з інвесторами, які використовують показники у сфері прав людини.
  • Судові і несудові механізми роботи зі скаргами щодо порушення прав людини бізнесом.

Основними доповідачами виступили: Пауло Пінто де Альбукерке, суддя Європейського суду з прав людини, Португалія; Ігор Голубовський, помічник судді Верховного Суду, Україна; Скотт Мартін, засновник і партнер Global Rights Compliance, Нідерланди.

Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України на цих заходах представляли дослідники Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки к.ю.н. Сошников Антон та к.ю.н Санченко Алевтина (дистанційно), к.ю.н. Токунова Анастасія (дистанційно).