Бізнес і права людини: актуальність проблем в умовах карантину та можливості для поглиблення знань

Карантин, запроваджений у світі через пандемію COVID-19, з одного боку, уповільнив процес здійснення науково-дослідних робіт через ускладнення  звичної жвавої комунікації між науковцями, але, з іншого ̶ створив умови для широкого обміну знаннями онлайн. Раніше усі бажаючі взяти участь у ключових міжнародних подіях, які стосуються усіх галузей знань, не завжди могли вільно реалізувати свій інтерес через обмеження у кількості учасників або відстані. Наразі такі події стали доступними глобально, що надає безперечні переваги.

Зокрема, протягом останніх тижнів було проведено низку важливих заходів міжнародного рівня, що концентрували увагу навколо проблематики дотримання прав людини та їх та поваги з боку бізнесу. Впровадження концептуальних ідей  у цій сфері в українську науку, політику та практику є наріжним для Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини у сфері економіки, який функціонує в Інституті. Тому керівниця Центру Санченко Алевтина Євгенівна та його експертка Токунова Анастасія Володимирівна долучилися до участі в таких заходах.

Так, 9-12 червня ц.р. відбувся Форум ООН з питань відповідального бізнесу і прав людини в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Серед питань, які було розглянуто в ході дискусій, наступні: сучасні тенденції та перспективи процесу розробки Національних планів дій з питань бізнесу та прав людини, сприяння гідній праці для сталих підприємств і дотримання трудових прав під час кризи та пост-кризового відновлення, взаємозв’язок між повагою прав людини та боротьбою з корупцією, використання можливостей національних правозахисних установ у полегшенні доступу до ефективних засобів правового захисту, роль бізнесу у пом’якшенні впливу кризи COVID-19 на працівників, використання аспектів концепції поваги бізнесу до прав людини в розрізах забезпечення гендерної рівності, протидії зміні клімату, трудової міграції, міжнародної торгівлі, розвитку малого та середнього підприємництва, фінансового та безпекового секторів тощо.

photo

Окрім того, 17 червня відбувся черговий етап Глобального форуму з відповідального ведення бізнесу, започаткованого Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Його ключовим питанням стала робота національних контактних пунктів з питань відповідальної ділової поведінки (в цьому році даній ініціативі виповнюється 20 років, в Україні вона запроваджена в 2017 р.),  механізмів і способів вирішення спорів між сторонами, засобів захисту прав, діалогу та підзвітності в сучасних умовах, кращих практик суб’єктів господарювання у створенні та використанні ефективних механізмів розгляду скарг, моніторинг застосування цих механізмів, зв’язок між засобами захисту прав і обов’язковою належною обачністю суб’єктів господарювання.

photo_2

Також, не залишилася поза увагою фахівців Інституту і лекція міжнародних науковців із питань забезпечення поваги бізнесу до прав людини в умовах пандемії COVID-19, що відбулася 19 червня 2020 року. Своїми думками ділилися Дороті Бауманн-Полі, директорка Женевського центру з питань бізнесу і прав людини (Женевська школа економіки та менеджменту) та директорка з досліджень Центру бізнесу і прав людини (Школа бізнесу Л.Т. Стерна Нью-Йоркського університету). Організатором заходу був Оксфордський центр із питань корпоративної репутації Оксфордського університету.

photo 3

Наступним цікавим заходом у цій сфері стало інтерактивне засідання на тему «Регулювання відповідального ведення бізнесу: поступовий підхід для Європи та світу». В ньому 22 червня ц.р. взяли участь представники Прогресивного альянсу соціалістів і демократів Європейського парламенту, Європейської конфедерації профспілок, Міжнародної конфедерації профспілок та інші зацікавлені особи. Ключовим питанням дискусії стало визначення способів і засобів консолідації вимог законодавства ЄС, яке передбачає  обов’язковість впровадження заходів із належної обачності в рамках реалізації концепції поваги прав людини з боку бізнесу, та положень відповідних документів ООН.

photo 4

Вже наступного дня, 23 червня, відбулася онлайн тренінгова сесія «Застосування лінз «бізнес і права людини» до пандемії COVID-19: реагування бізнесу та підходи до навчання», організована учасниками Ініціативи щодо бізнесу та прав людини Університету Коннектикуту (США). Ця сесія була одним із тематичних заходів Форуму з питань викладання тематики «бізнес і права людини». Тренінг проведений директором Центру з питань бізнесу та прав людини Школи бізнесу Л.Т. Стерна Нью-Йоркського університету Майклом Познером, адвокатом та викладачем Колумбійської школи права Ентоні Юінгом та віце-президенткою компанії New Balance Inc. Монікою Горман.

photo 6

Принагідно слід зазначити, що фахівці Інституту беруть активну участь в опрацюванні проекту оновленої Національної стратегії в сфері прав людини, який розроблено під керівництвом Міністерства юстиції України. Пропозиції Інституту, офіційно направлені до цього Міністерства, охоплюють, крім іншого, і питання впровадження принципів і норм міжнародного та Єврпопейського права з питань бізнесу та прав людини.