Участь представників Інституту у роботі Виїзного засідання робочої групи Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховної Ради України

12 грудня 2019 р. у м. Краматорськ Донецької обл. відбулося виїзне засідання робочої групи Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховної Ради України, на якому було розглянуто пропозиції до проекту Закону України «Про статус і соціальний захист мирних (цивільних) громадян та дітей, які постраждали внаслідок бойових дій чи збройних конфліктів».

Взяти участь консультаціях було запрошено представників місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування, наукової спільноти (в тому числі, ІЕПД НАН України), спеціалістів-правників, міжнародних організацій, громадськості тощо.

Модератором засідання виступив Голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації, який доповів, що наразі в Донецькій області зареєстровано 504 600 внутрішньо переміщених осіб, серед яких – 62 600 дітей. На лінії зіткнення знаходиться 101 населений пункт, де проживає понад 25 тисяч дітей.

Також під час заходу іншими доповідачами було зазначено, що в області має місце низка проблем щодо забезпечення потреб цивільного населення, що постраждало в результаті конфлікту (зокрема, стосовно соціального захисту, медичного обслуговування, матеріального забезпечення, психологічної підтримки та ін.), які особливо загострюються з наближенням до лінії розмежування. Було підсумовано, що, безумовно, розробка нормативно-правової бази, яка посилить соціальний захист цивільного населення, яке постраждало від конфлікту, в цілому, і дітей – особливо, є дуже доцільною.

До учасників засідання було висловлено прохання щодо подання зауважень/коментарів стосовно тексту законопроекту. Це можливо було зробити або в усній (під час засідання), або в письмовій формі (так, Інститутом було використано саме другу можливість та надіслано низку пропозицій на електронну адресу відповідальних осіб).

Наприкінці засідання очільник області висловив сподівання, що всі пропозиції будуть враховані під час підготовки цього важливого для Донецької області законопроекту.