VIII ФОРУМ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА – 2019

5 та 6 грудня 2019 року на НСК «Олімпійський» відбувається традиційний Форум розвитку громадянського суспільства – найбільша національна платформа для навчання, спілкування та обміну досвідом, організаторами якого традиційно виступають Ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадянського почину «Єднання» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Програми розвитку ООН в Україні «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні».

Цьогоріч, участь беруть більше 2 500 учасників з України та інших країн світу, серед яких можна побачити представників органів державної виконавчої влади, громадських та благодійних організацій, медіа, бізнесу, міжнародної донорської спільноти. Науковий осередок на заході представляють директор Луганської філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України, д.е.н., професор, Заслужений економіст України Інна Заблодська та вчений секретар філії, к.е.н. Юлія Рогозян.

З метою посилення спроможностей громадянського суспільства для розбудови сталих практик самозарадності, а також пошуку нових партнерів та донорів, організатори визначили тему Форуму-2019 як «Точка неповернення», що у теорії самоорганізації означає момент невизначеності в системі: далі – або хаос, або новий, якісно вищий рівень впорядкованості. Українське громадянське суспільство наразі перебуває у своїй «точці неповернення», тому даний форум – найкраще місце для знаходження відповіді на питання: чи готове наше суспільство перейти на якісно новий рівень сталості ініціатив? чи ми свідомі того, що дорога, яка лежить попереду, вимагає повноти спроможності дати самим собі раду?

Даний великомасштабний захід було ознаменовано вітальними промовами спікерів високого рівня, серед яких: Міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський; Тимчасовий повірений у справах США Вільям Б. Тейлор; Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева; Посол, Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас; Посол, Координатор проектів ОБСЄ в Україні Генрік Вілладсен; Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція в Україні Тобіас Тиберг.

Форум є комплексною подією, оскільки складається з десятка менших заходів, які одночасно відбуваються на восьми різних локаціях НСК «Олімпійський». Найбільш важливими з практичної точки зору стали презентації пріоритетів співпраці міжнародних донорських організацій з конкретними представниками громадянського суспільства (зокрема й об’єднаними територіальними громадами України) на 2020 рік; серед спікерів – представники Корпусу Миру США в Україні, Посольства США в Україні, Міжнародного Фонду “Відродження”, Британської Ради в Україні, Європейського фонду за демократію, Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Програми розвитку ООН в Україні, Агентства США з міжнародного розвитку в Україні тощо.

Окрім цього, на заході одночасно працює шість панельних дискусій з різної тематики для якомога ширшого охоплення ділових інтересів усіх стейкхолдерів розвитку громадянського суспільства. Так, особливу увагу викликало обговорення можливостей та механізмів співпраці громадянського суспільства та органів державної влади, місцевого самоврядування в контексті реалізації положень чинної «Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства» на 2016-2020 роки (детальніше: https://www.kmu.gov.ua/gromadskosti/gromadyanske-suspilstvo-i-vlada/spriyannya-rozvitku-gromadyanskogo-suspilstva/nacionalna-strategiya-spriyannya-rozvitku-gromadyanskogo-suspilstva-v-ukrayini-na-2016-2020-roki) у рамках однойменної панелі. Основні спікери (головний консультант Директорату з питань внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента України Володимир Максимович; заступник директора Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України Наталія Окша; керівник проекту Ради Європи “Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні” Володимир Кебало) акцентували увагу на необхідності залучення представників громадянського суспільства до розробки стратегії на наступний період (з 2021 до 2027 року), в положеннях якої обов’язково слід наголосити на важливості ролі об’єднаних територіальних громад України в процесі розвитку всього громадянського суспільства.

Під час Форуму працюють 23 інформаційні та практичні майданчики, на яких відбуваються виставки «Фінансове здоров’я» та «Соціальні підприємства: не тільки добрі справи, не тільки прибуток» (де можна внести свій благодійний вклад у розвиток тієї чи іншої соціально незахищеної верстви населення), а також ярмарок соціальних інновацій, продаж книг з організаційного розвитку, локації для мережування та встановлення партнерств.