Експертні консультації високого рівня за участю вчених Інституту

03 грудня 2019 р. у Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за підтримки Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини у сфері економіки Інституту економіко-правових досліджень НАН України та Ресурсного центру з питань бізнесу та прав людини (Велика Британія) у межах реалізації міжнародного проекту «Просування поваги прав людини в сфері бізнесу в контексті імплементації Цілей сталого розвитку» відбулися Експертні консультації високого рівня.

Експертні консультації стали платформою для обговорення проблем дотримання та захисту прав людини у сфері бізнесу в контексті імплементації Україною відповідних Керівних принципів ООН для досягнення Цілей сталого розвитку.

З вітальним словом виступили Представник Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання соціальних та економічних прав О.А. Степаненко, керівниця групи з прав людини, координаторка проекту «Права людини для України» (HR4U) Програми розвитку ООН в Україні С.Ю. Колишко та директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України, чл.-кор. НАН України В.А. Устименко, який наголосив на важливості людиноцентричної парадигми сучасної економіки як умови сталого розвитку суспільства.

Відкриття_ІЕПД_03.12.19

Експертні консультації проходили у формі модерованої дискусії у межах трьох сесій, які охоплювали всі три засади Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини, і у яких взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, підприємницького середовища, професійних спілок, національних та міжнародних правозахисних організацій, суддів і науковців. Активну участь у дискусіях взяли співробітники Інституту економіко-правових досліджень НАН України (ІЕПД НАН України) шляхом представлення результатів своїх досліджень з питань просування поваги прав людини в сфері бізнесу в контексті імплементації Цілей сталого розвитку.

Загальне_колективІЕПД_03.12.19

Під час першої сесії, модератором якої виступила Представник Уповноваженого Верховної Ради України з дотримання соціальних та економічних прав О.А. Степаненко, учасники у своїх доповідях наголосили на деяких аспектах обов’язку держави захищати права людини у сфері бізнесу. Учений секретар ІЕПД НАН України, к.ю.н. В.К. Малолітнева під час свого виступу вказала на потенційну роль держави у захисті прав людини шляхом здійснення соціально відповідальних публічних закупівель.

Малолітнева_ІЕПД_03.12.2019

Друга сесія, яка була присвячена корпоративній відповідальності бізнесу поважати права людини, проходила під головуванням Керівниці Центру «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» М.А. Саприкіної. У межах даної сесії з доповіддю виступила к.ю.н., с.н.с. відділу ІЕПД НАН України А.В. Токунова, яка наголосила на важливості та ролі гендерної рівності у досягненні Цілей сталого розвитку.

Третя сесія, модератором якої була керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини у сфері економіки ІЕПД НАН України, к.ю.н., с.н.с. відділу ІЕПД НАН України А.Є. Санченко, охоплювала питання доступу до засобів захисту прав. З доповіддю виступив заступник Голови Деснянського районного суду м. Чернігова, д.ю.н., с.н.с. відділу ІЕПД НАН України В.О. Коверзнев, у якій висвітлив проблеми та пропозиції, спрямовані на покращення доступу до суду та ефективності судового захисту прав людини в Україні. Також результати досліджень щодо ролі захисту прав споживачів у досягненні Цілей сталого розвитку розкрив провідний економіст відділу ІЕПД НАН України А.І. Лига.

Учасники експертних консультацій підтримали ініціативу організаторів щодо створення під егідою Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Міжсекторальної платформи експертів із залученням представників усіх стейкхолдерів для цілеспрямованої взаємодії щодо впровадження в різні галузі діяльності держави, бізнесу та суспільства сучасних норм і правил забезпечення, поваги та захисту прав людини в економічній діяльності.