Участь у подіях ІІІ Харківського міжнародного юридичного форуму

25 – 27 вересня 2019 р. у рамках ІІІ Харківського міжнародного юридичного форуму в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого відбулася серія заходів, присвячених розгляду проблематики «Бізнес і права людини: основні виклики для нових демократій».

У заходах взяли участь понад сто провідних фахівців та експертів із різних академічних установ, органів влади та громадських організацій України, країн Європи та пост-радянського простору, а також представників декількох міжнародних організацій.

Під час загальної панельної дискусії та тематичних круглих столів обговорювалися питання імплементації міжнародних стандартів у сфері бізнесу і прав людини, що містяться в Керівних принципах ООН з питань бізнесу і прав людини та інших міжнародно-правових актах.

Ключові промови та виступи пролунали від проректора з навчальної роботи Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого Барабаша Ю.Г.,представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання соціальних і економічних прав Степаненко О.А., урядової уповноваженої з ґендерної політики Левченко К.Б., в.о. директора директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції України Шемелинця І.І., менеджера програм для систем захисту прав людини в Азії, Кавказі та Європі Данського інституту прав людини Клемент̕євої Є., голови Польського інституту прав людини і бізнесу Фарачик Б., експертки Швейцарського фонду миру Санкар А.,  експертки Секретаріату Урядової адміністрації Грузії та консультантки Офісу Народного захисника Грузії Джаджанідзе М., голови Білоруського Гельсінського комітету Гулака А. та ін.

Учасники заходів обмінялися інформацією та думками про досвід реалізації або підготовки Національних планів дій у сфері бізнесу і прав людини, відповідні позитивні наслідки та проблемні питання. Були окреслені спільні та відмінні проблеми в окремих країнах, а також і сфери найбільш високого ризику порушення прав людини. Зокрема, йшлося про необхідність застосування ґендерного підходу до правового забезпечення взаємодії бізнесу і прав людини, захист прав уразливих осіб, груп і спільнот.

Зокрема, було представлено результати дослідження «Бізнес і права людини в умовах внутрішнього переміщення: загальна концепція, наявний досвід та ситуація в Україні», що підготовлене Уваровою О.О., головою міжнародної лабораторії з питань бізнесу та прав людини НЮУ ім. Я. Мудрого, за сприяння проекту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень» на чолі з його координатором Христовою Г.О.

Тематичні панельні дискусії стосувалися питань прав людини в ІT-бізнесі, легкій промисловості та агробізнесі. Обговорення мали на меті формулювання рекомендацій до Національного плану дій з бізнесу і прав людини, за підготовку якого відповідатиме Міністерство юстиції України.

28 вересня 2019 року в рамках Юридичного форуму відбувся також і круглий стіл на тему «Компенсація за житло, пошкоджене або зруйноване в наслідок збройного конфлікту на Сході України: правові, гуманітарні, соціально-економічні та інші аспекти питання», який організовано Норвезькою радою у справах біженців (NRC). Захід пройшов під головуванням Нечаєвої К., керівника відділу захисту та адвокаціїта Сидельникова О., начальника юридичного відділу з прав людини NRC.

Під час засідання йшлося про застосування різних правових режимів (національного законодавства, міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права) у контексті збройного конфлікту щодо компенсації за пошкоджене або зруйноване житло; конституційний механізм відшкодування майнової шкоди; заходи соціального захисту населення, постраждалого внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру; особливості розгляду справ про компенсацію за пошкоджене або зруйноване житло в рамках адміністративного та цивільного судочинства; адміністративну процедуру отримання компенсації за пошкоджене або зруйноване майно; застосування деліктного права до збройного конфлікту на Сході України.

Серед промовців були суддя Великої палати Верховного Суду, доктор юридичних наук, професор Уркевич В.Ю., суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Ступак О.В., директор науково-дослідного інституту порівняльного публічного права і міжнародного права Ужгородського національного університету, доктор юридичних наук, професор Савчин М.В., директор із стратегічних справ Української гельсінської спілки з прав людини Тарахкало М.О., голова правління Луганської міської правозахисної жіночої організації «Чайка» Заливна Л.М. та ін.

На запрошення Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого та Норвезької ради у справах біженців в цих заходах від ІЕПД НАНУ взяла участь Санченко А.Є., керівник Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник. Під час дискусій презентовано основні положення з тез Санченко А.Є. на тему «Керівні принципи ООН з питань бізнесу та прав людини в світових та українських координатах сталого розвитку», опублікованих у рамках Форуму в Збірці тез і статей.  За результатами обговорень і зустрічей з представниками органів влади, фахівцями та експертами досягнуто домовленості про розвиток співпраці, у т.ч. в процесі розробки Національного плану дій з питань бізнесу і прав людини та в рамках нового проекту ІЕПД НАНУ та Ресурсного центру з питань бізнесу та прав людини (Велика Британія) «Просування поваги прав людини в сфері бізнесу через імплементацію цілей сталого розвитку в Україні».