Наукова підтримка розвитку українсько-європейського транскордонного співробітництва

20 вересня 2019 року відбулася міжнародна науково-практична конференція на тему «Позитивний вплив створення та діяльності європейських територіальних об’єднань на економічний розвиток Європейського Союзу та його зовнішніх кордонів», яка була організована Європейським об’єднанням територіального співробітництва «Тиса» спільно із Закарпатською обласною радою, юридичним факультетом Ужгородського національного університету та Інститутом економіко-правових досліджень НАН України.

Зазначена конференція стала заключним етапом міжнародного українсько-угорського проекту, в рамках якого вперше в Україні ІЕПД НАН України, юридичний факультет Ужгородського національного університету (УжНУ) та Центральноєвропейська служба сприяння транскордонним ініціативам (CESCI, Угорщина) здійснили  науково-практичне дослідження проблематики інституційно-правового забезпечення участі нашої країни разом із країнами-членами ЄС в європейських об’єднаннях територіального співробітництва (ЄОТС). Проект реалізовано за сприяння Фундації Pallas Athéné Domus Educationis (PADE).

Проведений захід привернув увагу понад 150 учасників. У його відкритті взяли участь заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто, заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Олексій Гетьманенко, проректор УжНУ з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Мирослава Лендьел, декан юридичного факультету УжНУ Ярослав Лазур, директор ЄОТС «Тиса» Андреа Сабоне Цап та заступник директора Юдіта Євчак.

Серед учасників були посадовці органів місцевого самоврядування і місцевої виконавчої влади Закарпаття та партнерських прикордонних муніципалітетів Угорщини, дипломати, експерти та представники Ради Європи, ЄС і Центральноєвропейської служби сприяння транскордонним ініціативам, фахівці Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України та Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини, керівники ЄОТС «Ister-Granum» і «Mura-Regio», науковці, практикуючи юристи, економісти, країнознавці та студенти.

З доповіддю на тему «Правові реалії та перспективи ЄОТС в Україні» виступив В.А. Устименко, директор ІЕПД НАН України, член-кореспондент НАН України. Він представив основні етапи розвитку національного законодавства у сфері транскордонного співробітництва, що пов’язаний із впровадженням норм права Ради Європи та ЄС, а також навів аналіз існуючих законодавчих прогалин і недоліків, які варто усунути для забезпечення ефективності такого співробітництва, в т.ч. у контексті імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Доп Устименко

Результати наукового дослідження у повному обсязі опубліковані у  виданні «Інституційно-правовий вимір участі України в європейських об’єднаннях територіального співробітництва», авторами якого є Очкаі Д., Устименко В.А.,  Лазур Я.В., Санченко А.Є., Фетько Ю.І. та Яценко С.С.

обкладинка видання

У кулуарах конференції представники ІЕПД НАНУ провели консультації та переговори стосовно подальшого співробітництва щодо законодавчо-правового забезпечення транскордонного співробітництва з Генеральним секретарем Центральноєвропейської служби сприяння транскордонним ініціативам та менеджером програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», а також ЄОТС «Тиса», УжНУ та органами місцевої влади Закарпаття.

Висвітлення події на телебаченні – http://m-studio.net.ua/mizhnarodna-konferencija-janoshi/?fbclid=IwAR19OIxknEfoB3-ryGPjgfKtkJYpdVOgQ9Zoa-k5AP817w0VQwZDYXF6GY8

Новини Ужгородського національного університету – https://www.uzhnu.edu.ua/uk/news/uzhnu-za-initsiativi-yurfaku–yanoshi-conf.htm