Інститут економіко-правових досліджень НАНУ та Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини підписали Меморандум про співпрацю

25 червня 2019 року відбулася офіційна зустріч В.А. Устименка, Директора Інституту економіко-правових досліджень НАН України, члена-кореспондента НАН і НАПрН України, та  О.А. Степаненко, Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання соціальних та економічних прав.

Учасниками заходу були також Санченко А.Є., керівник Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки ІЕПД НАН України, та співробітники департаментів моніторингу економічних і соціальних правСекретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини.

Під час заходу О.А. Степаненко та В.А. Устименко обмінялися думками про комплекс взаємопов’язаних соціально-економічних проблем, з якими нині стикаються громадяни України. Серед іншого, наголошувалося на необхідності покращання нормативно-правового регулювання питань забезпечення прав людини, у т.ч. внутрішньо переміщених осіб, у зв’язку з наслідками збройної агресії проти України; дотримання прав мешканців новостворених ОТГ у процесі децентралізації; питань створення робочих місць, працевлаштування в Україні та зупинення відтоку населення за кордон; гарантування права на належний рівень заробітної плати, соціального та пенсійного забезпечення, що сприятиме подоланню негативної тенденції до стрімкого збідніння населення; а також збереження безпечного навколишнього середовища, яке останнім часом потерпає від забруднення через безвідповідальну економічну діяльність,  ін.

Підкреслювалося, що поточна економічна криза негативно впливає і на розвиток підприємництва, створює перешкоди реалізації в Україні Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини й помітній динаміці у досягненні Цілей сталого розвитку. При цьому О.А. Степаненко зазначила, що питання імплементації міжнародних норм і стандартів щодо прав людини в її відносинах із бізнесом включено до пріоритетних напрямів діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у 2019 році.

Результатом обговорень стало урочисте підписання Меморандуму про співпрацю між Інститутом економіко-правових досліджень НАН України та Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Документом передбачена координація зусиль у сфері розроблення та впровадження науково обґрунтованих механізмів забезпечення і захисту економічних і соціальних прав та свобод людини і громадянина.

Сторони Меморандуму обумовили порядок співпраці та домовилися про спільну розробку «дорожньої карти», яка визначатиме пріоритетні сфери, напрями і форми діяльності, що відповідатимуть їхній компетенції та потребам суспільства.

Захід відбувся в приміщенні Секретаріату Омбудсмана (м. Київ, вул. Інститутська, 21/8).