Співробітник Інституту взяв участь у Громадській школі дієвих практик ЄС (CiSEP)

23 січня 2019 завершилась серія з 4 семінарів, що проводилась Громадською школою дієвих практик ЄС (CiSEP) спільно з Інститутом європейської політики (IEP, Berlin) та Міністерством закордонних справ Німеччини. У заходах рівня В CiSEP – Захист прав споживачів та безпечність харчових продуктів відповідно до положень Угоди про асоціацію Україна-ЄС/Поглиблена та всебічна зона вільної торгівлі між Україною та ЄС взяв участь співробітник Інституту Андрій Лига.
У ході семінарів були охоплені наступні питання:

  1. Політика ЄС по захисту прав споживачів

– Історія та розвиток

– Нормативні рамки (acquis) ЄС щодо захисту прав споживачів

– Нові рішення для захисту прав споживачів (New Deal for Concumer Package).

– Захист юридичних та економічних інтересів споживачів

  1. Захист прав споживачів у контексті Угоди про Асоціацію з ЄС
  2. Безпечність харчових продуктів: досвід ЄС та зміни Україні
  3. Ринковий нагляд для не харчової продукції та контроль якості харчових продуктів: досвід ЄС та зміни Україні
  4. Нормативно-правові акти ЄС у сфері захисту прав споживачів та безпеки харчових продуктів, що підлягають імплементації в українське законодавство
  5. Механізми гармонізації законодавства в вищезазначених сферах та проблеми впровадження та правозастосування в Україні.
  6. Роль та місце громадських організацій споживачів в Європейській системі захисту прав споживачів.

До семінарів було запрошено 12 фахівців з 5 європейських країн (Німеччина, Македонія, Хорватія, Угорщина та Україна), що співпрацювали з 20 громадськими активістами у сфері захисту прав споживачів України. У процесі семінарів акцент був зроблений на обміні досвідом та налагодженні співпраці між активістами та тренерами.

Image

Семінари значно збагатили знання як українських, так і європейських учасників, сприяли порозумінню та напрацюванню конкретних механізмів і рекомендацій, що можуть бути використані Україною для забезпечення високого рівня захисту прав споживачів, як через законодавчі зміни, так і шляхом досягнення сумісності системи захисту прав споживачів та ринкового нагляду.