Жінки, Мир, Безпека: другий раунд експертної зустрічі

25-30 листопада ц.р. у м. Тбілісі (Грузія) відбувся другий раунд експертної зустрічі «Жінки, Мир, Безпека», яка об’єднала учасників і учасниць із України, Грузії та Німеччини, однією з яких була с.н.с. Інституту Анастасія Токунова.

Цього разу акцент було здійснено на практичних питаннях імплементації Резолюції 1325 Ради Безпеки ООН, та наступних резолюцій (Пакет WPS 8), у Грузії.

Розглянуті теми можна поділити на декілька груп. Перша – питання, пов’язані безпосередньо із аспектами теми «Жінки, Мир, Безпека» у Грузії. Зокрема, було розглянуто історичні та сучасні перспективи конфліктів у Грузії, кращі грузинські та світові практики імплементації Резолюції 1325, підходи до участі медіа у побудові миру з огляду на дану Резолюцію, положення Женевських Міжнародних Дискусій в рамках порядку денного цієї Резолюції та ін.

Друга – проблеми дотримання прав жінок у Грузії (із наголосом на питаннях захисту).

Третя – моменти, які стосувалися ролі жінок та молоді у конфлікті, медіації та пост конфліктному відновленні. Особливу увагу було приділено темам залучення жінок до грузинсько-абхазького та грузинсько-осетинського діалогу, роботі за дітьми та молоддю у пост-конфліктному відновленні та побудові миру.

Четверта – аспекти щодо ролі жінок у моніторингу та військових силах, побудови зовнішньої політики з огляду на підходи міжнародних документів у цій галузі тощо.

Доцільно відзначити практичну спрямованість даного заходу: більшість спікерів мали багаторічний досвід саме в галузі конфліктів та пост-конфліктного відновлення. Візит до колективного центру проживання внутрішньо переміщених осіб, розташований неподалік від Мцхети, дозволив більше зрозуміти проблеми та перспективи подібної роботи.

Під час дискусії було вироблено низку підходів, які було презентовано на публічному заході, в якому крім учасників експертної зустрічі взяли участь представники державної влади, організацій громадянського суспільства, міжнародних організацій, науки, бізнесу, посольств інших країн у Грузії, медіа (як журналісти, так і ті, хто досліджує відповідні питання за допомогою медіа інструментів. Зокрема, Чайхана презентувала короткометражний фільм про родини, які втратили дітей під час конфлікту), внутрішньо переміщені особи, спеціалісти, які працюють з останніми, медіатори тощо.

За результатами проекту підготовлено звіт “Women, Peace and Security: a Chance for Georgia’s and Ukraine’s Protraced Conflicts?”, де співавтором у підготовці підрозділу “Prioritizing the Women, Peace and Security Agenda in Ukraine” виступила А.В. Токунова.

Учасники мали можливість висловити власні пропозиції у письмовій формі для їх включення у фінальну доповідь за результатами роботи, який буде презентовано у Берліні в середині грудня. Анастасія у своєму внеску крім пропозицій щодо реалізації українського Національного плану дій в даній галузі приділила додаткову увагу питанням імплементації пакету WPS 8 на локальному рівні.