Міжнародний круглий стіл: «Омбудсман на захисті гідності і свободи: презентація нового проекту Закону «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини».

21 листопада 2018 рокув Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відбувся міжнародний круглий стіл: «Омбудсман на захисті гідності і свободи: презентація нового проекту Закону “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”».

Захід об’єднав українських і литовських експертів, серед яких були представники парламенту, центральних органів виконавчої влади, судових і наукових установ та громадських правозахисних організацій. Вони обмінялися думками щодо прогалин українського законодавства у сфері захисту прав людини та шляхів його вдосконалення, оптимізації діяльності установи Омбудсмана, а також приведення її інституційної основи та внутрішніх процедур у відповідність до міжнародних норм і стандартів.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Л.Л. Денісова та Представник Уповноваженого з питань дотримання соціальних та економічних прав О.А. Степаненко очолили дискусію та підкреслили, що основною метою нової редакції закону “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” є внесення змін, які сприятимуть впровадженню і дотриманню норм щодо належної адміністративної поведінки у органах влади; покращенню ефективності процедури розгляду скарг та розслідування порушень прав людини у межах повноважень установи Омбудсмана; підвищенню прозорості і посиленню довіри громадськості до неї; її зміцненню шляхом встановлення більш чітких і прозорих взаємовідносин між Уповноваженим, парламентом і судовими органами; розвитку її регіональних представництв; забезпеченню фінансової незалежності установи.

У розробці пропозицій до законопроекту брали участь експерти з Литви та Австрії, які у рамках проекту ЄС Twinning ділилися досвідом створення у своїх країнах відповідної законодавчої бази на основі вимог міжнародного та європейського права, а також консультували щодо впровадження кращих європейських практик.

У подальших планах Секретаріату Уповноваженого – доопрацювання законопроекту з врахуванням рекомендацій, зауважень і пропозицій, що висловлені під час засідання та збиратимуться від його учасників і всіх зацікавлених сторін.

Від Інституту економіко-правових досліджень НАН України у засіданні круглого столу взяла участь Санченко А.Є., керівник Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини у сфері економіки, к. ю. н., ст. наук. співр. Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини висловив зацікавленість у подальшому розвитку співробітництва зІнститутом економіко-правових досліджень НАН України.