Конференція «Європейський вибір України: прогрес та перспективи»

19 листопада 2018 року у Києві відбулась конференція «Європейський вибір України: прогрес та перспективи», яку організував  Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) і проект  Громадська синергія / Civic Synergy.

Конференцію проведено у межах проекту «Розуміємо Угоди про асоціацію і поглиблені та всеохоплюючі зони вільної торгівлі ЄС з Україною, Молдовою і Грузією», що реалізується консорціумом на чолі з Центром європейських політичних студій (CEPS) за фінансової підтримки SIDA (Embassy of Sweden in Kyiv), а також проектом «Громадська синергія», який фінансується European Unionin Ukraine, співфінансується і виконується Міжнародний фонд “Відродження” і спрямований на посилення участі громадськості у євроінтеграційних реформах через підтримку двох проєвропейських громадських платформ.

Під час заходу обговорювали поточні результати реалізації Угоди про асоціацію з ЄС, її здобутки та виклики, дискутували про ситуацію з виконанням Угоди на регіональному рівні, зокрема про участь громадськості у цьому процесі, а також формати співпраці України та ЄС у майбутньому.

Також під час заходу відбулась презентація двох книг «Поглиблення відносин між ЄС та Україною: Що, чому і як?» (друге видання) та «Боротьба за належне врядування у Східній Європі», які підготовлені українсько-бельгійською командою дослідників під керівництвом Майкла Емерсона (CEPS) та Veronika Movchan (ІЕД).

Учасниками дискусії були: Хюг Мінгареллі (голова представництва ЄС в Україні), Мартін Хаґстрьом (Посол Королівства Швеції в Україні), Олександр Сушко (виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження»), Майкл Емерсон (старший дослідник центру CEPS (Бельгія), колишній економічний радник Президента Європейської комісії та колишній Посол ЄС в Москві (1991-1995), Вероніка Мовчан (директор з наукової роботи ІЕД), Костянтин Єлісєєв (заступник Глави Адміністрації Президента), Ольга Стефанішина (директор Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції), Ірина Бекешкіна (директор Фонду «Демократичні ініціативи»), Тарас Ткачук (старший експерт з економічних питань DiXi Grouр), Тарас Качка (радник Міністерства закордонних справ України, радник зі стратегічних питань Міжнародного фонду «Відродження»), Андреас Умланд (старший науковий співробітник Інституту Євро-Атоантичного співробітництва), Леонід Літра (старший аналітик Центру «Нова Європа»).

Інститут економко-правових досліджень НАН України на заході представляли – д.е.н. Заблодська І.В. і к.ю.н. Санченко А.Є.

Модератором конференції був Ігор Бураковський – голова правління ІЕД та Зоряна Міщук, ключовий експерт проекту «Громадська синергія»

Англійські версії книг можна безкоштовно скачати за посиланням: http://www.3dcftas.eu/news/four-books-progress-towards-good-governance-eastern-europe