Нарада під головуванням Віце-прем’єр-міністра України

03 липня 2018 року в Будинку децентралізації відбулася нарада під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (далі- Мінрегіон) Генадія Зубка з обговорення актуальних питань децентралізації, реформування місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою та регіонального розвитку. Серед запрошених можна було побачити представників Мінірегіону, Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, фондів міжнародної технічної допомоги, громадянського суспільства. Академічну науку на нараді представляла заступник завідувача відділом проблем міжрегіонального співробітництва (Луганської філії) Інституту економіко-правових досліджень НАН України, к.е.н. Юлія Рогозян.

Перші два питання наради було присвячено виступам Першого заступника Міністра В’ячеслава Негоди та Генерального директора Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Сергія Шаршова, які доповіли про результати добровільного об’єднання територіальних громад та про проблемні питання, пов’язані зі зміною засад адміністративно-територіального устрою України.

Так, було оголошено, що у перспективних планах реформи децентралізації налічується 1206 ОТГ в Україні, що об’єднуватимуть 7911 територіальних громад, а станом на 02.07.2018 р. створено вже 753 ОТГ, з яких 48 ОТГ очікують на перші вибори. Окрім цього, 5 територіальних громад (Хмільник, Лозова, Біляївка, Коломия та Вознесенськ) вже прийняли відповідні місцеві рішення про приєднання до них суміжних сільських громад. Також важливим стало налогошення на необхідності доопрацювання проекту та найскоріше прийняття Закону України «Про засади адміністративно-територіального устрою України» (реєстр. № 8051).

Третім питанням стала презентація методичних рекомендацій щодо проведення опитувань за напрямами досліджень індексу конкурентоспроможності регіонів Генеральним директором Директорату регіонального розвитку Мінрегіону Оленою Бойко. Даний документ розроблявся з березня по червень 2018 року представниками міністерства та членами робочої групи, до складу якої від Інституту економіко-правових досліджень НАН України входить к.е.н. Юлія Рогозян. На нараді було представлено передостанню версію даних методичних рекомендацій (додається), тож, маємо надію, що їх буде затверджено наказом Міністра у найближчий час.