Судова реформа в Україні: досягнення та подальші кроки

Рада з питань судової реформи разом із проектом Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини», Верховним  Судом та газетою «Юридическая практика» провели 1 червня 2018 року конференцію «Судова реформа в Україні: досягнення та подальші кроки».

Учасники конференції заслухали доповіді:

Джанні Букіккіо, Голову Венеціанської комісії

Режі Брійя, Спеціального представника Генерального секретаря Ради Європи в Україні

Ханне Юнкер, Голову Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи

Олексія Філатова, Заступника Глави Адміністрації Президента України

Валентини Данішевської, Голови Верховного Суду

Сергія Козьяков, Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

Богдана Львова, Голову Касаційного господарського суду

Лариси Рогач, судді Великої палати Верховного Суду

Андрія Бойка, члена Вищої ради правосуддя

Сергія Головатого, судді Конституційного Суду України

Михайла Смоковича, Голову Касаційного адміністративного суду

Алли Лесько, судді Касаційного цивільного суду.

thumb_4918_news_photo_big

На Конференції обговорили проблеми, пов’язані із бездіяльністю Громадської ради доброчесності, певних недоліків, пов’язаних із технічним забезпеченням процесу добору суддів, нове бачення судочинства в Україні.

На думку Валентини Данішевської, Голови Верховного Суду, нині ключова задача переконати більшу частину громадянського суспільства в Україні, яка може і не звертається до суду, у тому, що в суді можна одержати захист своїх прав. А ось для того, щоб дійсно отримати в Україні європейські стандарти правосуддя, необхідно змінити суспільну свідомість.

Олексій Філатов підняв доволі філософське питання – а чи правильно те, що судова реформа відбувається швидко і такими «великими кроками», і що в українському судочинстві відбулося – революція чи еволюція, та як поєднуються підзвітність та незалежність суддів.

Сергій Головатий, відомий конституціоналіст, розповів про тривалий процес становлення української державності та надав високу оцінку роботі нового Верховного Суду.

Судді господарської юрисдикції обговорили спірні питання нового процесуального законодавства. Зокрема Богдан Львов надав своє визначення ефективності судового захисту – реальність судового захисту в мінімальний строк.

У конференції взяв участь аспірант, юрист відділу в Інституті економіко-правових досліджень НАН України, Яценко Семен.

Судова реформа триває! 07 червня 2018 року Парламент проголосував законопроект щодо утворення та діяльності антикорупційного суду.