Міжнародна конференція «Сприяння євроатлантичній інтеграції України на прикладі Закарпаття»

25 травня 2018 року на базі готельно – ресторанного комплексу «Кілікія», що в Ужгороді, відбулася міжнародна конференція «Сприяння євроатлантичній інтеграції України на прикладі Закарпаття».

Форум відбувся у рамках ініціативи Європейського об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА (ЄОТС ТИСА) за сприяння Закарпатської обласної ради (Україна), Загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина), Самоврядування міста Кішварда (Угорщина), Ужгородського національного університету (Україна), Ніредьгазького університету (Угорщина) та за фінансової підтримки Угорського фонду «Pallas Athéné Domus Educationis».

Мета конференції – презентація можливостей і конкретних пропозицій розвитку, підтримка співпраці у сучасній адміністративній, економічній і культурній галузях, політика сусідства ЄС, підтримка України та Закарпаття Урядом Угорщини, роль та можливості ЄОТС ТИСА у розвитку транскордонної та регіональної співпраці, презентації пакетів інтегрального розвитку, ознайомлення з транскордонними та брюсельськими джерелами фінансової підтримки.

У її роботі взяло участь понад 150 представників органів державної влади та місцевого самоврядування України, Угорщини та ЄС. Серед них – голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, виконувач повноважень голови обласної ради Йосип Борто, мер м. Кішварда Тібор Лелесі, Генеральний консул Угорщини в м. Ужгород Йожеф Бугайло, провідний адміністратор Секретаріату Комісії з питань територіального зближення та бюджету Комітету регіонів ЄС Славен Клобукар, директор Секретаріату програм прикордонного співробітництва «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020» Арон Сокач та інші.

Директор Інституту економіко-правових досліджень НАН України Володимир Устименко виступив з вітальним словом та взяв активну участь у конференції.

До порядку денного конференції увійшли такі теми, як політика сусідства ЄС, підтримка України в цілому та Закарпаття, зокрема в питаннях євроінтеграції з боку сусідніх країн Євросоюзу, роль та можливості Європейського об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ЄОТС ТИСА – організатора заходу розвитку транскордонної та регіональної співпраці, презентація пакетів інтегрального розвитку, ознайомлення з транскордонними та брюссельськими джерелами фінансової підтримки та ін.

На завершення відбулося обговорення виголошених доповідей за результатами яких будуть напрацьовані рекомендації, котрі стануть основою програм сприяння євроатлантичній інтеграції України.

Поряд із цим, у контексті розвитку теми конференції студентам Ужгородського національного університету директором Інституту Володимиром Устименком було проведено відкриту лекцію з питань реалізації Угоди про Асоціацію з ЄС.