Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України

19.0319 березня 2018 року в смт. Новопсков Луганської області відбувся Форум місцевого розвитку, реалізований Новопсковською територіальною громадою спільно з проектом «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України», який реалізується ПРООН в Україні за підтримки Швейцарської Конфедерації, Урядів Швеції та Нідерландів.

У заході брали участь широке коло представників громадськості – представники селищної ради, освіти, соціальної служби, національної поліції, представники бізнесу, громадські організації та активні жителі громади. Академічну науку на заході представляла провідний економіст відділу проблем міжрегіонального співробітництва (Луганської Філії) Інституту економіко-правових досліджень НАН України – Аліна Сивоконь.

На форумі представники Коренєв Еміль та Лебедєва Аліна спеціалісти із соціальної мобілізації ПРООН розповіли про те що, як ефективно можна співпрацювати по напрямку місцевого розвитку. Разом з учасниками форуму обговорили найбільш пріоритетні напрями співробітництва. Зазначили що, мета проектів – розбудова громадянського суспільства. Представники громадських організацій, які реалізували свої проекти в 2017 році по проектам ПРООН звітували про виконані проекти та обговорили питання щодо створення нових проектів, які допоможуть подальшому розвитку громади.

За підсумками форуму визначили пріоритетні напрями співробітництва та перспективи створення молодіжних секторів, молодіжної ради, активне залучення молоді до місцевого розвитку.

Варто зазначити, що саме проведення таких форумів із залученням громадян відповідної території, організацій, бізнес–структур до діалогу з органами місцевої влади для обговорення можливостей реалізації програм місцевого розвитку, дає можливість спільного просування врядування та громадсько -приватного партнерства для покращення якості життя мешканців громади.