Конференція “Децентралізація, управління землями та розвиток громад”

14 грудня 2017 року в Києві відбувалася конференція “Децентралізація, управління землями та розвиток громад”, організована Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад спільно з Проектом USAID “Підтримка аграрного і сільського розвитку” (ARDS).

У заході взяли участь спікери з експертного та владного середовища: Геннадій Зубко, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України; Макисм Мартинюк, Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства в України; Сюзан Косінскі, Голова Місії USAID в Україні; Сергій Кубах, експерт з управління державними ресурсами, Голови об’єднаних територіальних громад та інші. Академічну науку на заході представляла заступник завідувача відділу проблем міжрегіонального співробітництва (Луганської Філії) Інституту економіко-правових досліджень НАН України, к.е.н. Юлія Рогозян.

На заході спікерами було зазначено, що реформа децентралізації дає громадам три основні інструменти для розвитку: можливості, повноваження, ресурси, саме тому розпоряджатися головним ресурсом – землею – мають теж громади.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко наголосив, що при передачі земельних ресурсів місцевому самоврядуванню і громадам, ефективність їх використання збільшиться утричі. “Це не тільки питання надходження податків, це потужний ресурс для розвитку громад, які отримають незалежність в управлінні землями. Також – це інструмент для більш якісного та обґрунтованого планування територій. І найголовніше – це стимул до подальшого об’єднання громад”, – вказав Геннадій Зубко.

Організатори запропонували зупинитися на таких важливих темах, як поширення кращих практик та універсальних інноваційних рішень ефективного використання та захисту земель в умовах децентралізації, нових можливостей розвитку територіальних громад із залученням інвесторів, питання корупційної складової в контексті земельних питань та інші.

Також зазначалося, що в Україні є необхідне законодавче підґрунтя щодо передачі земельних ресурсів в управління ОТГ. Зокрема, на заході відбулася презентація проекту Закону України від 06.12.2017 року № 7363 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і деконцентрації повноважень у сфері земельних відносин”, ініціатором якого виступив Президент України.