Розвиток державних електронних інформаційних ресурсів потребує правової підтримки

22 серпня 2017 року за участі директора Інституту економіко-правових досліджень НАН України В.А.Устименка відбулася презентація дорожньої карти розвитку національної інтероперабельності. Проведеними дослідженнями була встановлена суперечливість і певна непослідовність у запровадженні і функціонуванні електронних реєстрів, що ведуться різними державними інституціями. Деякі з них містять до 80% однакової інформації, на надання якої людина повинна витрачати свій час, на обробку і збереження якої виділяються чималі кошти із державного бюджету кожного року.

Існуюча ситуація із «спілкування» громадянина з представниками держави для створення реєстрів зображена на схемі 1.

Схема 1

IMG_1807Запропонований варіант реформування дозволить її спростити і систематизувати, зменшити навантаження на людину, уніфікувати діяльність утримувачів реєстрів, впровадити єдині підходи до них, модернізувати технічну основу (схема 2).

Схема 2

IMG_1809Наразі найбільш проблемним питанням виступає законодавча неузгодженість, яка проявляється у негармонізованому врегулюванні різними законами діяльності реєстрів, термінологічна «чехарда».

У ході обговорювання були висловлені зауваження та пропозиції щодо впровадження зазначених ініціатив, обговорено можливість участі науковців інституту в розробці відповідного законодавства.