Українсько-Білоруський Бізнес-Форум

У рамках офіційного візиту Президента Білорусі Олександра Лукашенко в Торгово-промисловій Палаті України 21 липня 2017 року відбувся Українсько-Білоруський Бізнес-Форум, призначений налагодити та розширити підприємницькі зв’язки двох країн. Захід налічував більше 500 учасників – представників бізнес-середовища, влади, ЗМІ; наукову спільноту на заході представляла заступник завідуючого відділом проблем міжрегіонального співробітництва Луганської філії Інституту економіко-правових досліджень НАН України, к.е.н. Юлія Рогозян.

Форум розпочався з пленарної частини, на якій обговорювали стан, перспективи та пріоритетні напрямки українсько-білоруського економічного та інвестиційного співробітництва, особливу увагу приділяли конкретним умовам і перевагам ведення бізнесу в Україні та Білорусі. Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталя Микольська та заступник міністра аграрної політики Олена Ковальова підкреслили надзвичайну важливість даного заходу та закликали представників бізнесу обох країн експортувати свої товари та послуги. А підґрунтям для цього може стати Проект “Експортної Стратегії України “, представлений урядом на минулому тижні.

Важливо розвивати й подальше міжрегіональне співробітництво між всіма регіонами України та Білорусі, особливо тих, що зазнали значних втрат впродовж останніх подій в країні. Так, наприклад, «до 2014 року Луганська область активно співпрацювала з Мінською областю Республіки Білорусь, з якою має двосторонню Угоду про торгово-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво» – зазначив голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз.

Експерти пророкують найбільший успіх даній бізнес-події, адже друга частина Форуму була присвячена урочистому підписанню 18 комерційних двосторонніх контрактів, укладених на $45mln між представниками українського та білоруського підприємництва.

Третю частину Форуму присвятили черговому засіданню українсько-білоруської консультативної ради та B2B-переговорам між представниками ділових кіл України та Білорусі.