Індекс сталості розвитку організацій громадянського суспільства України за 2016 рік

7 липня, БФ “Творчий центр ТЦК” у 11.00 презентував результати розрахунку індексу сталості розвитку організацій громадянського суспільства України за 2016 рік.

Агентство США з міжнародного розвитку підготувало 20-те видання Індексу сталості розвитку ОГС, в якому визначено й індекс для організацій в Україні. Цьогорічна публікація охоплює стан громадянського суспільства у 2016 році. При визначенні індексу проаналізовано загальні умови для розвитку ОГС, зокрема особливу увагу приділено правовому середовищу, організаційній спроможності, фінансовій життєздатності, адвокасі, наданню послуг, інфраструктурі та ставленню з боку громадськості.

Любов Паливода (президент БФ «Творчий центр ТЦК») і Володимир Купрій  (виконавчий директор БФ «Творчий центр ТЦК») зазначили, що отримали реєстр і виявили, що на території міста Києва зареєстровано 15 тисяч організацій громадянського суспільства трьох форм: благодійні фонди/організації, громадянські організації та дитячі творчі спілки/об’єднання. Ми подивилися, скільки дійсно працюють на місто Київ. Відкинули ті організації, які є міжнародними, всеукраїнськими і так далі (приблизно 10 тисяч організацій), і надіслали їм листи з проханнями уточнити свою адресу, назву організації, електронну адресу і телефон. Дві з чимось тисячі листів повернулося відразу. Ми отримали на свої листи 600 відповідей або 6%. Це реальна кількість організацій, які можна знайти. «А якщо їх можна знайти, значить, вони працюють, вони існують», –  підкреслила Паливода. На її думку, видане у 2016 році розпорядження перереєструватися всім неурядовим організаціям, з одного боку, можна розцінювати як чергову бюрократичну вимогу, а з іншого – як спосіб «очищення громадянського суспільства від того баласту, який є».

На Презентація індексу сталості розвитку організацій громадянського суспільства України за 2016 рік були присутні представники Інституту економіко-правових досліджень НАН України – д.е.н., професор Заблодська І.В. і аспірантка Заблодська Д.В. Відеозапис заходу можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=P83HQmPSPAY&feature=youtu.be