Відкриття XI Фестивалю Науки

18 травня 2017 року в Інституті електрозварювання імені Б.О. Патона відбулося урочисте відкриття XI Фестивалю Науки, який вже встиг стати традиційним національним травневим науково-популярним святом – одним із наймасштабніших проектів в Україні.

Відкривав Фестиваль науки віце-президент НАН України Антон Наумовець, який дякував присутнім послу Франції Ізабель Дюмон та аташе з питань науки та університетського співробітництва Ріголє Сільван за підтримку українських науковців та розвиток плідної співпраці між дослідницькими установами двох країн. Цьогоріч найбільше уваги було приділено юним представникам науки – Малої академії Наук, які демонстрували неабиякі “дорослі” винаходи. Інститут економіко-правових досліджень НАН України представляли директор Луганської філії, д.е.н., професор Інна Заблодська та вчений секретар філії, к.е.н. Юлія Рогозян.

20170518_110517Учасники Фестивалю традиційно мали змогу послухати лекції двох провідників учених – вітчизняного й зарубіжного. Заступник директора Радіоастрономічного інституту НАН України академік Олександр Коноваленко прочитав лекцію «Сучасний Всесвіт очима низькочастотної радіоастрономії в Україні», присвячену дослідженню космічного електромагнітного випромінювання, а запрошений учений – професор Університету міста Пуатьє Абдерраззак Ель Альбані – виступив з темою: «Нова глава історії старого життя 2 мільярди років тому», в якій виклав деякі нові цікаві результати, що стосуються проблем виникнення життя на Землі, а саме – появи й еволюції багатоклітинних організмів.

У рамках Фестивалю установи Національної академії наук і національних галузевих академій наук України представляють результати фундаментальних і прикладних досліджень – інноваційні розробки й технології для потреб різних галузей вітчизняної економіки. Демонстрація новітніх прикладних досягнень має як ознайомчу, просвітницьку мету, так і цілком конкретну практично спрямовану: вчені звертають увагу представників підприємництва на перспективні розробки. Так, цьогоріч на протязі 18-19 травня 2017 будуть представлені інноваційні розробки науково-технічного напряму досліджень (електрозварювання в космосі, медичне зварювання м’яких тканин, розробка та впровадження роботів-дронів та багато інших). Фестиваль неабияк надихає тих, хто має за честь познайомитися поближче з діяльністю науковців та зрозуміти, що наука в України має сильний та потужний потенціал, який треба постійно розвивати.

Загалом формат Фестивалю передбачає проведення різноманітних заходів: відкриті науково-популярні лекції провідних учених, виставки, круглі столи, дискусії, відвідання дослідницьких лабораторій, де можна на власні очі побачити, чим і в який спосіб займаються науковці, тож запрошуємо всіх охочих долучитися до професійного свята всіх науковців!