Можливості розвитку малого та середнього бізнесу як запорука сталого зростання економіки Донбасу

9 грудня 2016 року в місті Краматорськ Донецької області відбулася Національна практична конференція «Можливості розвитку малого та середнього бізнесу як запорука сталого зростання економіки Донбасу», учасницею якою стала к.ю.н., с.н.с. Інституту Анастасія Токунова.

Конференція проводилася у три сесії.

Першу було присвячено питанням того, як зробити малий та середній бізнес (далі – МСБ) ефективним елементом відновлення та сталого зростання регіональної економіки. Вона стала найбільш прикладною з усіх.

У вступному слові Євгеном Вілінським (Перший заступник голови Донецької ОДА) було озвучено мету, якої необхідно досягти, – через десять років змінити структуру розвитку економіки Донбасу таким чином, щоб малий та середній бізнес посідав там чільне місце.

1_%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0Вступне привітальне слово. На фото: Ельвіра Севост’яненко (Президент Донецької торгово-промислової палати), Євген Вілінський (Перший заступник голови ДонОДА), Мустафа Саіт-Аметов (координатор програми UNDP «Відновлення та побудова миру»)

Наступні виступи було присвячено питанням визначення конкретних шляхів, якими даної мети можливо досягти.

Зокрема, йшлася мова про державну підтримку МСБ в регіоні та пріоритетних напрямах її здійснення в наступному році (до речі, з наступного року систему видачі грантів буде поступово та за багатьма напрямами замінено на систему компенсації частини відсоткової ставки за кредитами, тому тим особам, які бажають заручитися саме грантовою підтримкою, слід поквапитися із заявками).

2_%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0На фото: Галина Чурікова (заступник директора Департаменту економіки ДонОДА), Фолькер Штотцнер (керівник проектів Асоціації торгово-промислових палат Німеччини), Вікторія Гриб (керівник напрямку сталого розвитку ДТЕК Енерго), Владлен Сисун (фахівець проекту UNDP «Зміцнення бізнес-об’єднань малих і середніх підприємств»), Вікторія Бахова (директор ЧП «Циркон»), Максим Ануфрієв (голова Регіональної ради підприємців Донецької області, віце-президент Донецької ТПП)

Під час другої сесії було розглянуто міжнародну допомогу та досвід в галузі підтримки та розвитку МСБ. Спікерів для участі надали такі міжнародні організації як United Nations Development Programme, Food and Agriculture Organization of the United Nations, International Organization for Migration, Danish Refugee Council, People in Need, Triangle génération humanitaire, Mercy Corps.

Було презентовано програми розвитку бізнесу, створення робочих місць, навчання навичкам підприємницької діяльності тощо, які провадяться даними організаціями. Особливо слід відзначити виступ Олександра Осовця, спеціаліста проекту «Економічне та соціальне відновлення Донбасу» UNDP, який багато уваги приділив конкретним способам приєднання до проектів, що провадяться, а також надав присутнім особисті контакти для оперативного зв’язку.

3_%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0Виступ Олександра Осовця (UNDP)

4_%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0Олексій Махніборода (заступник програмного менеджера з питань економічної підтримки в People in need) розповідає про програму стимулювання створення робочих місць для ВПО

5_%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0Брайан Мілаковський, менеджер програми «Самозайнятість» Mercy Corps, розповідає про ключові програми організації

Третя сесія стосувалася сучасних історій успіху у підтримці та розвитку МСБ. Також відбулося підписання договорів з переможцями конкурсу четвертої хвилі бізнес-планів у рамках програми підтримки бізнесу, яка впроваджується UNDP. Цього року було подано більше 2000 заявок (при цьому організатори відзначили дуже високий рівень останніх порівняно з минулими сесіями) та обрано 250 переможців, з яких 80 – з Донецької області.

6_%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0Спікери Сесії 3

7_%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0Підписання договору з переможцем конкурсу бізнес-грантів.

8_%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0В’ячеслав Ляшенко (Інститут економіки промисловості НАН України) та Анастасія Токунова (Інститут економіко-правових досліджень НАН України).

Підбиваючи підсумки всієї конференції, слід зазначити, що основним висновком, посилом та викликом, до якого дійшли у процесі роботи, стала теза про необхідність об’єднання органів влади, підприємців, громадськості та міжнародних організацій, що працюють в регіоні, як єдино можливого напряму успішного розвитку.