Регіональний форум «Права людини внутрішньо переміщених осіб: національне та регіональне реагування»

14-15 липня 2016 року в м. Дніпро за підтримки Проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» (далі – Проект) та в межах Плану Дій Ради Європи для України 2015-2017 Дніпропетровською обласною державною адміністрацією було організовано Регіональний форум «Права людини внутрішньо переміщених осіб: національне та регіональне реагування» (далі – Форум).

thumb_IMG_3178_1024Метою Форуму було обговорення досвіду європейських країн, що зіткнулися з проблемою внутрішнього переміщення, а також основних викликів, що постали перед Україною, зокрема, особливостей реагування на потреби внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) у різних регіонах України.

Гуманітарними наслідками незаконної анексії Криму в березні 2014 року і збройного конфлікту, що почався в квітні 2014 року у східній Україні, стали великі страждання цивільних осіб, включаючи масове переміщення як всередині країни, та і за її межами. У 20016 році бойові дії тривають в східних регіонах України, і кількість переміщених осіб продовжує збільшуватись. Станом на червень 2016 року в Україні існує приблизно 1,8 мільйонів (1,785,740) офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб.

ВПО В Україні стикаються із значними особливими проблемами, пов’язаними з їхньою незахищеністю та потребою в допомозі. Забезпечення національної законодавчої бази, що захищає права ВПО і відповідає на їхні особливі потреби, вважається одним із ключових показників національної відповідальності щодо реагування на внутрішнє переміщення.

У роботі Форуму прийняли участь, майже, 130 учасників, серед яких заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука, заступник Міністра юстиції України Гія Гецадзе, заступник начальника Штабу АТЦ при СБ України Андрій Кравченко, Голова Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський, Представник Уповноваженого з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Жанна Лук’яненко, голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентин Резніченко, заступник голови Київської обласної державної адміністрації Андрій Янченко, заступник голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Ігор Стокоза, адвокати, які надають БВПД і відповідальні за напрямок роботи з ВПО, представники міжнародних та громадських організацій, експерти, представники переміщених наукових установ, зокрема заступник директора Інституту економіки промисловості НАН України Ольга Новікова, а також представники Інститут економіко-правових досліджень НАН Україні д.е.н, професор, завідувач відділу проблем міжрегіонального співробітництва Інна Заблодська та м.н.с. відділу економіко-правових проблем містознавства Інститут економіко-правових досліджень НАН Україні Анастасія Волкова.

IMG_1684У ході заходу відбулася презентація аналітичного звіту експертів Проекту Ради Європи стосовно вдосконалення законодавства України в сфері захисту прав ВПО.

Протягом двох днів учасники Форуму, на пленарних засіданнях, обговорювали:

національне законодавство та політику стосовно внутрішнього переміщення: головні виклики та напрацювання;

відповідність українського законодавства та національної політики стандартам Ради Європи та іншим міжнародним стандартам;

основні виклики регіонального реагування на внутрішнє переміщення;

кращі практики держав-членів Ради Європи та роль міжнародної допомоги у реагуванні на переміщення всередині країни.

Ключовими спікерами заходу виступали: Георгій Тука, який доповів про національну політику стосовно питань ВПО, зокрема, пріоритетів діяльності Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та ВПО, Головний редактор та співавтор Звіту «Вдосконалення національного законодавства України стосовно захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб» Ерін Муні, яка розповіла про міжнародний погляд та рекомендації щодо внутрішнього переміщення та національного реагування, Гіа Гецадзе, який наголосив на необхідності захисту ВПО та координації дій між державою, регіонами та громадянським суспільством, загальний огляд необхідності вдосконалення національного законодавства України стосовно захисту прав ВПО зробила менеджер Проекту Антоніна Вихрест, стосовно Стандартів Ради Європи щодо захисту прав людини ВПО доповіла виконавчий директор Центру з адвокації стандартів Ради Європи (ACCESS), про досвід Координаційного центру з надання правової допомоги у напрямку роботи з ВПО розповів його директор Андрій Вишневський тощо.

thumb_IMG_3170_1024Більш плідна робота, учасників заходу, відбулася у робочих групах, в яких генерувались ідеї щодо застосування практики Європейського суду з прав людини та інших стандартів Ради Європи для захисту прав людини ВПО в України, обговорювались нещодавні зміни до законодавства стосовно прав ВПО та соціальних виплат, зокрема регіональні тенденції, а також моделі компенсацій населенню, яке постраждало від військового конфлікту.

За результатами роботи тематичних робочих груп було підготовлено рекомендації, що будуть опрацьовані та передані до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.