Науковці вийшли на чергову масштабну акцію протесту і мітинг біля Кабінету Міністрів

1

У зв’язку з катастрофічним станом фінансування науково-технічної сфери, насамперед академічної науки і вкрай негативними соціальними наслідками у питаннях зайнятості і оплати праці, працівники НАН України та інших національних галузевих академій наук 15 червня 2016 р. вийшли на чергову масштабну акцію протесту і мітинг біля Кабінету Міністрів.

(переглянути відео)

Пікетувальники вимагали: невідкладного прийняття законопроекту № 4477 щодо збільшення фінансування НАН України і національних галузевих академій наук по загальному фонду Державного бюджету України 2016 р. на 621,782 млн грн., а також врахування під час підготовки проекту Державного бюджету України на 2017 рік ст.36 і ст.48 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо оплати і стимулювання праці наукового працівника та фінансового забезпечення наукової і науково-технічної діяльності з урахуванням етапів, визначених прикінцевими і перехідними положеннями.

2

Збір учасників акції протесту було організовано Профспілкою працівників НАН України. Він розпочався на Майдані Незалежності, звідти о 9:30 відбулася хода двох колон: вул. Хрещатик і Грушевського та вул. Інститутською до Кабінету Міністрів України, де відбувся мітинг.

Серед виступаючих були директори наукових установ, народні депутати, наукові співробітники, представники профспілок НАНУ.

З промовою до науковців звернувся директор ІЕПД НАНУ Устименко В.А.. Під час свого виступу він зробив акцент на тому, що серед науковців є також вимушено переміщенні особи, які мають не аби який потенціал та готові плідно працювати задля розбудови європейського майбутнього України. Окрім цього Володимир Анатолійович запропонував змінити цільове призначення грошових коштів, а саме: гроші які планується урядом, виділити на програму популяризації академії наук, перерозподілити на підтримання матеріально-технічної бази наукових установ.

18

Під час мітингу, представників наукової сфери було запрошено на зустріч до Кабінету Міністрів. З боку уряду у переговорах взяли участь міністр освіти і науки України Гриневич Лілія Михайлівна, віце-прем’єр з гуманітарних питань та міністр культури України Кириленко В’ячеслав Анатолійович, заступник Міністра фінансів України Марченко Сергій Михайлович. Домовилися про внесення змін до бюджету, який буде розглянуто у третьому кварталі 2016 року, з урахуванням вимог наукової спільноти.

Акця протесту 15.06.16 025