Судовий захист прав та інтересів учасників економічних відносин в Україні: теорія, судова практика та напрями вдосконалення

2 червня 2016 року до 25-річчя утворення господарських (арбітражних) судів України у Вищому господарському суді України відбулася науково-практична конференція “Судовий захист прав та інтересів учасників економічних відносин в Україні: теорія, судова практика та напрями вдосконалення”.

_YUR5334

Від Інституту економіко-правових досліджень НАН України участь у роботі конференції взяв директор – доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, член-кореспондент НАПрН україни Володимир Устименко.

У заході взяли участь Голова Вищого господарського суду України Богдан Львов, заступники Голови Вищого господарського суду України Сергій Могил і Геннадій Кравчук, заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов, Голова Конституційного Суду України Юрій Баулін, Голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Борис Гулько, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, суддя Судової палати у господарських справах Верховного Суду України Іван Шицький, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, Голова ВГСУ 1991-2006 рр. Дмитро Притика, судді ВГСУ у відставці Віктор Москаленко та Анатолій Осетинський, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський, судді Вищого господарського суду України, керівництво та судді апеляційних і місцевих господарських судів.

_YUR5375

Відкрив конференцію Голова ВГСУ Богдан Львов:

Дозвольте від себе особисто та від колективу Вищого господарського суду України привітати з 25-ою річницею утворення господарських (арбітражних) судів України. Переконаний, що Ваша професійність, порядність і відданість справі завжди стоятимуть на варті інтересів Українського народу, принципів верховенства права та утвердження справедливого, незалежного і неупередженого правосуддя. Щиро бажаю міцного здоров’я, успіхів у нашій нелегкій роботі, терпіння, наснаги, подальших досягнень і звершень задля утвердження України як суверенної і незалежної, демократичної, соціальної, правової держави.

_YUR5376

З вітальним словом виступив Голова КСУ Юрій Баулін:

Господарська система – це важлива ланка вітчизняного судочинства, що пройшла складний і довгий історичний шлях становлення та утвердження. Українська держава переживає нелегкі часи, зокрема, і через військову агресію, яка спричинила не лише людські втрати а й нанесла суттєві збитки як економіці держави в цілому, так і окремим суб’єктам господарювання. У цих умовах багато що залежить від чіткої і злагодженої діяльності господарських судів як гарантів та захисників законних прав та інтересів учасників економічних відносин в Україні, – підкреслив він.

_YUR5319

Голова ВССУ Борис Гулько відзначив актуальність і важливість науково-практичної конференції на шляху до інтеграції України з Європейським Союзом. На його думку, важливою є реалізація заходів для забезпечення стабільності національної економіки, створення сприятливого інвестиційного клімату:

Досягнення цього є неможливим без ефективного захисту прав та інтересів учасників економічних відносин. Якісне вирішення господарських спорів забезпечує захист інтересів не лише окремих суб’єктів господарювання, але й має неабиякий вплив на економіку держави в цілому. Впевнений, що це високе зібрання фахівців допоможе віднайти конкретні шляхи вдосконалення господарського процесуального законодавства та практики його застосування, матиме практичне втілення на благо розбудови країни як правової та економічно міцної держави.

_YUR5250

Виступаючи перед колегами, суддя Судової палати у господарських справах ВСУ Іван Шицький зупинився на головних історичних віхах становлення арбітражних господарських судів і висловив свою думку з приводу реформування судової системи України.

У своєму вітальному слові Голова ДСАУ Зеновій Холоднюк зазначив, що господарська юрисдикція має найбільшу історію в системі судочинства і побажав колективу не зупинятися на досягнутому. В свою чергу він запевнив, що Державна судова адміністрація України також працюватиме над покращенням матеріально-технічного забезпечення судової гілки влади.

Говорячи про досягнення господарської юрисдикції, Голова ВККСУ Сергій Козьяков відзначив професіоналізм і достойну підготовку суддів під час проходження кваліфікаційного оцінювання.

Під час свого виступу Голова РСУ Валентина Сімоненко оголосила подяку всьому колективу системи господарських судів за значний вклад, зміцнення авторитету судової влади та високий професіоналізм.

_YUR5339

З вітальними словами виступили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук і ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський. Вони також вручили почесні відзнаки колективу ВГСУ та подякували за плідну співпрацю з їхніми навчальними закладами.

_YUR5506

В контексті ухвалення нової редакції Закону України “Про судоустрій і статус суддів” і внесення змін до Конституції в частині правосуддя заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов у своєму виступі зупинився на основних новелах законодавства:

Попереду нові випробування і Ви повинні пройти їх з гідністю. Будемо сподіватися, що запроваджені зміни поставлять крапку в цьому непростому періоді через який зараз проходить судова влада, – зазначив він.

В рамках сесії “Історико-економічні передумови заснування в Україні незалежної арбітражно-господарської юрисдикції. Сучасний етап реформування системи господарського судочинства України в контексті адаптації до європейських стандартів” із спеціальними доповідями виступили Голова ВГСУ Богдан Львов та очільник ВГСУ 1991-2006 рр. Дмитро Притика.

У своїй доповіді “Судова реформа. Роль та місце судів господарської юрисдикції в підвищенні інвестиційної привабливості України. Впровадження європейських стандартів судочинства” Богдан Львов висловив думку щодо майбутніх перспектив господарської юрисдикції в аспекті прийняття конституційної реформи. За його словами, зміни до Основного Закону залишають спеціалізацію як один з базових принципів побудови судоустрою в Україні і це важлива принципова позиція.

_YUR5305

Ми підтримуємо будь-яку спеціалізацію як запоруку якісного вирішення судових спорів, враховуючи виклики часу та економічні можливості. Оскільки спеціалізація – це найбільш ефективний шлях, – наголосив очільник ВГСУ.

На думку Богдана Львова, поряд з безперечно позитивними моментами нового закону про судоустрій, насамперед, що стосуються відновлення окремих гарантій забезпечення суддів, проектом передбачено доволі рішучі кроки, спрямовані на вдосконалення системи загальних судів, прискорення механізму ймовірної реорганізації суду як установи, запровадження спеціальної процедури призначення на посаду судді вперше з числа адвокатів і науковців зі значним стажем професійної роботи, а також запровадження інституту відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації, вдосконалення порядку притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності та проведення їх кваліфікаційного оцінювання, введення декларування родинних зв’язків, доброчесності, створення і діяльності при Вищій кваліфікаційній комісії суддів України громадської ради доброчесності тощо.

Вищий господарський суд України, оцінюючи новації ухваленого законодавства, бере до уваги суспільний запит щодо підвищення довіри до судової влади України, та водночас послідовно і наполегливо відстоюватиме позиції, спрямовані на забезпечення незалежності судів і суддів: неприпустимості обмеження їх гарантій та гарантій трудових прав працівників апаратів судів, звуження повноважень органів суддівського самоврядування чи скасування процесуальних можливостей суддів захищати свої права та законні інтереси, – підкреслив Голова ВГСУ.

_YUR5325

Під час конференції учасники також обговорили актуальні питання щодо проблем реалізації права на захист суб’єктів господарювання та шляхи розвитку господарського процесуального законодавства, перспективи запровадження нових процесуальних інститутів, удосконалення правового регулювання господарських відносин в Україні, необхідності оновлення кодифікації сучасного господарського законодавства з урахуванням світового досвіду.

_YUR5353