Співробітництво з Державним агенством України з питань відновлення Донбасу

19 лютого 2016 року в м. Києві Державне Агентство України з питань відновлення Донбасу, Група Світового банку, Програма розвитку ООН та PwC Україна провели консультаційний захід щодо розробки Концепції Державної Цільової Програми «Відновлення та розбудова миру в східних регіонах України».

ДАПВД

У заході взяли участь співробітники Інституту економіко-правових досліджень НАН України (д.е.н., професор Заблодська І.В. і к.е.н. Тарасевич О.В. на чолі з директором інституту – д.ю.н., професором, Заслуженим юристом України, чл.-кор. НАПрН України Устименком В.А.) а також  близько 45 представників обласних адміністрацій, органів місцевого самоврядування та місцевих громад східних регіонів України, а також 3 народних депутати Верховної Ради України.

Спікерами заходу виступили: Вадим Черниш, Голова Державного Агентства України з питань відновлення Донбасу, Людмила Бутенко, Постійний представник Групи Світового Банку в Казахстані, Європі та Центральній Азії, Жан Мазурель – Старший консультант Групи Світового Банку, Кунал Дхар – Радник ПРООН з питань відновлення і стабілізації та керівник офісу проектів, Наталія Ситнікова – Радник з питань цілей сталого розвитку, ПРООН Україна. Модератором заходу виступила Ольга Андрієнко-Бентц, Директор з питань бізнес-консультування PwC Україна.

Протягом панельної дискусії учасники заходу підкреслили важливість розробки єдиної національної стратегії відновлення та розбудови миру в східних регіонах України, та, враховуючи комплексність та важливість даного питання, визначили необхідність та значущість координації зусиль щодо відновлення на найвищому національному рівні.

Старший консультант Світового Банку Жан Мазурель поділився досвідом переходу від державної цільової програми до інвестиційної стратегії та ознайомив учасників із кращими практиками прийняття рішень в умовах обмеженості ресурсів, а також із принципами діяльності багатостороннього трастового фонду.

Радник з питань цілей сталого розвитку ПРООН Наталія Ситнікова презентувала результати аналізу попереднього досвіду впровадження державних цільових програм в Україні, а також навела приклади показників для моніторингу та оцінки результатів реалізації державних цільових програм.
Виступаючі наголосили на важливості забезпечення інклюзивного діалогу та залучення зацікавлених сторін до розробки Концепції Державної Цільової

Учасники консультації ознайомились із досягненнями органів місцевого самоврядування м. Маріуполь, та м. Бахмут (Артемівськ), які самостійно виробили стратегію розвитку соціально-економічної сфери. Для прикладу, у м. Маріуполь розбили ряд пріоритетних і ключових проектів, які сприятимуть розбудові міста, а це – створення медичного центру, будівництво соціального житла для ВПО, розбудова інфраструктури, відновлення роботи аеропорту і т.д. У м. Бахмут (Артемівськ), після того, як розпочався збройний конфлікт, один із мікрорайонів міста майже був зруйнований. Проте, силами громади та допомогою міжнародних організацій, мікрорайон відновили впродовж 3 місяців – відбудували школу, дитячий садочок, та будинки, які найбільше постраждали. Такі результати свідчать про ініціативність, відповідальність та цілеспрямованість органів місцевого самоврядування.
Завдяки змістовним прикладам, що були представлені міжнародними колегами, науковцями, а також активному обговоренню було визначено ключові цілі, очікувані результати Державної Цільової Програми з відновлення Донбасу, а також необхідні кроки для усунення наявних прогалин у даних. Окрім того, за результатами заходу погоджено скоординований план дій щодо розробки Концепції Державної Цільової Програми «Відновлення та розбудова миру в східних регіонах України». Отже, зроблено важливий крок на шляху розробки ефективної національної стратегії відновлення та розбудови миру в східних регіонах України.