Участь представників Інституту в Регіональній нараді керівників вищих навчальних закладів і наукових установ Донецької та Луганської областей «Роль науки у відродженні Донбасу»

Представники Інституту економіко-правових досліджень взяли участь у Регіональній нараді керівників вищих навчальних закладів і наукових установ Донецької та Луганської областей (у тому числі переміщених) «Роль науки у відродженні Донбасу», яка відбулася в місті Краматорськ Донецької області 5 лютого 2016 року.

DSC02669

Організатори намагалися провести захід у форматі своєрідного «круглого столу», з можливістю викладення позицій та врахування побажань якомога більшого кола наукових установ і навчальних закладів Донецької та Луганської областей

Було розглянуто наукові й освітні ініціативи, їх втілення в умовах проведення АТО та нагальні проблеми інституцій. Одним із ключових стало питання відновлення роботи Донецького наукового центру НАН і МОН України, який є однією з найстаріших систем НАН України, що була заснована 50 років тому.

DSC02698

Віце-президент НАН України Сергій Пірожков

Для подальшої роботи та ефективного функціонування Центру було прийнято рішення щодо переведення його в м. Краматорськ (у зв’язку зі складною ситуацією з 2014 р. і дотепер він знаходився у м. Красноармійськ). Розташувати інституцію було вирішено на базі Донбаської державної машинобудівної академії, а виконувачем обов’язків голови Центру призначити ректора Академії, доктора технічних наук, професора В.Д. Ковальова.

DSC02694

Заступник міністра освіти та науки України Максим Стріха

Було зазначено, що роботу Наукового центру має бути спрямовано на наукове забезпечення традиційних галузей і виробництв, нейтралізацію наслідків агресії та військових дій, стратегічні рішення розвитку Донбасу.

DSC02677

Голова Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський

Конкретними кроками, які заплановано на найближчий час, мають стати: створення центрів колективного користування науковим обладнанням і спільні міжвузівські та міжінститутські науково-дослідні лабораторії (із розробленням та переданням на розгляд і затвердження НАН і МОН відповідних кошторисів на їх оснащення); проведення заходів із залучення допомоги донорських вітчизняних та міжнародних організацій.

DSC02722

Директор ІЕПД НАН України Володимир Устименко

Нарадою було визначено, що Науковий центр має сприяти та брати безпосередню участь у створенні:

– регіонального бізнес-інноваційного центру з трансферу технологій на підприємства Східної України з метою розвитку традиційної для цього регіону галузі важкого машинобудування і пріоритетного розвитку високотехнологічних неметаломістких виробництв;

– наукового парку для комерціалізації науково-технічних розробок у ланцюжку ВНЗ-науковий парк-підприємства регіону;

– матеріальної та науково-технічної бази для сприяння зміцненню потенціалу регіональної науки, що дозволить ВНЗ та науковим установам регіону успішно брати участь у міжнародних наукових програмах;

– умов для підвищення рівня підготовки молодих спеціалістів для підприємств регіону (включаючи підприємства, що працюють для оборонного комплексу);

– системи впровадження енергоощадних технологій і технологій раціонального енерговикористання на основі сучасних економічних і технологічних рішень та вирішення питань регіональної екологічної безпеки.

DSC02728

Директор Луганської філії ІЕПД НАН України Інна Заблодська

Як підсумок Регіональною нарадою було ухвалено рішення щодо проведення ДНЦ роботи з: поглиблення співпраці з місцевими органами влади та бізнесом у частині виявлення й розвитку унікальних галузей або видів економічної діяльності, в яких результати наукових розробок установ НАН України та ВНЗ можливо буде використати для підвищення потенціалу й конкурентних переваг Донецького регіону; розроблення пріоритетних напрямів своєї діяльності у 2016-2020 рр.; створення концепції структурної перебудови промисловості Донбасу відповідно до нових умов; роботи з максимального залучення донорсько-фінансових інвесторів для підвищення ефективності наукової роботи й якості життя вчених-переселенців.