Українські науковці застерігають Уряд від прийняття хибних рішень

Сьогодні, 9 грудня 2015 року, вчені вийшли на вулицю, аби змусити владу почути їх. Профспілка Національної академії наук, дослідницьких інститутів, закладів охорони здоров’я, чорнобильці, діячі громадськості, політичні діячі намагалися «достукатися» до чиновників Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку та торгівлі, щоб фінансування науки не зменшувалося настільки радикально.

На вулиці Грушевського було людно настільки, що пікетувальники не вміщувалися на тротуарі, але незважаючи на це, дотримувалися громадського порядку – мирно тримали плакати-звернення до Уряду, з гідністю «відстояли» своє високе звання вчених.

Новина про істотне зменшення фінансування наукових проектів збентежила не тільки метрів науки, але і просто небайдужих киян – мешканці столиці не проходили повз мовчки, зауважували, що в умовах кризи, війни, усім несолодко, але висловлювали слова підтримки. Кияни критикували дії Уряду щодо зменшення фінансування Національної академії наук України, таке бездумне «реформування» галузі освіти, культури і науки. Таких теплих слів підтримки від звичайних пересічних киян годі було і чекати.

З трибуни лунали виступи Володимира Семиноженка, академіків медичних, педагогічних наук, лідерів профспілки. Мирне зібрання відбувалося без провокацій, спокійно, що одразу було висвітлено по національному телебаченню.

Звісно, Інститут економіко-правових досліджень НАН України як провідний дослідницький центр вітчизняної науки, підтримав пікет. На мітингу зустрілися колеги і друзі.

Науковці України вкрай занепокоєні тим, що Уряд із ними не радиться, а приймає рішення винятково політичні без належної наукової експертизи, без громадського обговорення. Інститут економіко-правових досліджень і надалі буде віддано здійснювати дослідницьку роботу і результатами своїх розробок переконає «реформаторський» уряд у тому, що українська наука є настільки необхідною, що знищувати її не можна.