Аспірант ІЕПД НАН України О.А. Святогор взяв участь в ефірі телевізійної програми “Агенти впливу”

НТНТелевізійний проект жанру журналістських розслідувань «Агенти впливу» на телеканалі НТН присвячений розгляду резонансних суспільних явищ, подій і гострих нагальних проблем, які викликають інтерес з боку громадськості.

Агенти впливу15 березня 2015 р. в ефірі був продемонстрований черговий випуск передачі «Агенти впливу», в якій взяв участь аспірант Інституту економіко-правових досліджень НАН України, адвокат і журналіст, представник громадського руху догхантерів Олексій Святогор, який протягом декількох років професійно досліджує не лише проблематику господарсько-процесуального права, але і питання, що пов’язані з регулюванням чисельності бродячих тварин в умовах мегаполісу.

11067882_853812878009389_1760859705_o

Тема передачі стосувалася проблеми безпритульних (бродячих) собак і пошуку способів регулювання їх чисельності в умовах мегаполісу. Обговорення цих питань супроводжувалося жвавою дискусією між учасниками ефіру, адже багато проблем у цій сфері наразі залишаються нерозв’язаними, а серед науковців і практиків не досягнуто єдності у підходах до визначення шляхів їх вирішення.

В ефірі телепрограми дослідник висловив свою чітку позицію стосовно пріоритету забезпечення конституційних прав громадян на безпечне довкілля та відстоював думку про необхідність неухильного дотримання норм Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» в частині безумовного вилову з вулиць безпритульних тварин та регулювання їх чисельності гуманними, ефективними та безпечними методами. Олексій Святогор також навів приклади з власного практичного досвіду участі в ініційованих ним судових процесах в Окружному адміністративному суді міста Києва, Київському апеляційному адміністративному суді, Вищому адміністративному суді України та Подільському районному суді міста Києва з питань регулювання чисельності бездомних собак і забезпечення злагодженої взаємодії між органами державної влади та місцевого самоврядування з цього питання.

Для обґрунтування запропонованих глядацькій аудиторії висновків сталися у нагоді напрацьовані правозахисником особисто аналітичні матеріали та наукові публікації, листування з науковими установами вузького профілю (ветеринарними, зоологічними, санітарно-епідеміологічними), узагальнення статистичної інформації, результати вивчення світового досвіду вирішення проблеми безпечного існування людей (включаючи результати аналізу інформації, одержаної від посольств іноземних держав), а також матеріали за підсумками участі у наукових конференціях ветеринарів і зоологів.

Німецький досвід 1

Німецький досвід 2

В арсеналі автора також участь у численних телевізійних проектах і розслідуваннях, радіоефірах, Інтернет-конференціях, цільова аудиторія яких не обмежується Україною та країнами СНД.

Крім того, Олексій Святогор є автором декількох десятків статей і досліджень, результати яких опубліковано у наукових фахових виданнях і розміщено в Інтернет-ЗМІ [див., наприклад: «Зоосадисты в Украине: что делают в стране последователи «Доктора Пи» от ветеринарии?», «Не наше «собачье дело»?.. «Собачье дело» и «бараны отпущения», «Киевская мерия: как «правильно» истреблять беспризорных собак (документы)», «Киевская мерия: бизнес на дерьме собачьем (документы)» та багато інших].

Кременовська І.В.Під час проведення досліджень аспірант Олексій Святогор також спирається на результати наукових розроблень свого наукового керівника – к.ю.н., с.н.с. Ірини Кременовської, якою було сформульовано і обґрунтовано відповідні пропозиції щодо шляхів підвищення ефективності заходів щодо регулювання чисельності бродячих тварин на території міст [див., наприклад: Кременовская И.В. Пути повышения эффективности мер, применяемых для регулирования численности бродячих животных на территории городов / И.В. Кременовская // Проблемы теории и практики городского управления (экономико-правовой аспект): материалы ІХ Междунар. науч.-практ. конф. / [НАН Украины. Ин-т экономико-правовых исследований; Редкол.: Богачев С.В. (отв. ред.) и др.]. – Донецк: Ноулидж, 2013. – С. 99 – 102].

Очевидно, що ситуація, котра стала основою телевізійного розслідування, виникла з цієї причини, що комунальні підприємства та інші зацікавлені особи у своїй діяльності не повною мірою дотримувалися принципу науковості – як наслідок, не було забезпечено фахового підходу до вирішення покладених на них завдань.

Девізом нашої установи є вислів «Законам – економічне обґрунтування, економіці – правове забезпечення», який відображає розуміння тієї простої обставини, що все слід робити з максимальним поєднанням усіх аспектів та врахуванням балансу економічних і правових чинників.

Порушення цього балансу (або взагалі нехтування як «правовою», так і «економічною» складовими вирішення проблеми) призведе до, м’яко кажучи, негарної ситуації, коли т. з. «зоозахисники» (як виявляється, шахраї та пройдисвіти) і представники комунальних підприємств та чиновники будуть виглядати зі сторони в не надто привабливому світлі, взаємно звинувачуючи один одного в корупції, хабарництві та інших порушеннях законодавства.

Домінанта розумності, здорового глузду, виваженості, послідовності є єдиним шляхом виправлення ситуації та передумовою досягнення мети створення безпечного життєвого середовища.

Отже, лише системна і послідовна діяльність правозахисників і догхантерів спрямована на рішуче, ефективне, гуманне, науково обґрунтоване розв’язання проблеми безпеки людей в умовах мегаполісу з погляду на стан забезпечення захисту життя і здоров’я громадян, а також  досягнення контрольованості санітарно-епідеміологічної ситуації з метою недопущення відтворення популяцій небезпечних хижаків у місті.

 

Інформацію підготували:

аспірант О.А. Святогор – адвокат, журналіст;

вчений секретар

к.ю.н., с.н.с. І.В. Кременовська