Угода про асоціацію: економічні тригери

Директор Інституту член-кореспондент НАПрН України Володимир Устименко взяв участь у міжнародній конференції на тему «Угода про асоціацію: економічні тригери». Як використати період відтермінування впровадження зони вільної торгівлі з ЄС на користь українського бізнесу?, що проводив 12 березня 2015 р. Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД).

2_З вітальним словом до учасників заходу звернувся Голова Правління Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук. Після нього слово мав Голова Представництва Європейської Комісії в Україні Ян Томбінські, який наголосив, що поточний рік Україна має використати для підготовки стандартів, передбачених Угодою про асоціацію. Важливо підготувати український ринок для появи тут європейських товарів. Також він зазначив, що ключові зміни, які необхідно втілити – фітосанітарні. Адже вони впливають на такі ключові галузі української економіки як харчова промисловість і сільське господарство.
img_4329

Провідний експерт Центру європейської політики Аманда Пол наголосила, що основний спротив запровадженню реформ чинять саме українські громадяни. «Ми розуміємо, що ситуація в Україні погіршилася через російську агресію. Однак головним ворогом українських реформ є не росіяни, а спротив введенню реформ з боку українців», – зазначила вона. У зв’язку з цим завданням української влади, на її думку, є переконання громадян у необхідності реформ, незважаючи на болючість багатьох із них. Запорукою успішності реформ, крім того, має стати врегулювання конфлікту на сході України, подолання корупції та нормалізація гуманітарної ситуаці в країні.

img_4337

Під час першої панелі конференції колишній  Міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета окреслив кроки, які необхідно здійснювати державі: «Блок №0 – подолання корупції, в тому числі в поверненні ПДВ, зниження облікової ставки, спрощення податкової системи. Блок №1 – Зона вільної торгівлі і технічне регулювання. Блок №2 – інновації (необхідність вивчення західних ринків задля розуміння того, який інноваційний продукт може бути запропонований для кожної з країн ЄС). Блок №3 – людський капітал».

img_4352

Директор Департаменту європейської інтеграції Мінекономрозвитку В’ячеслав Цимбал зазначив, що «на загальному фоні падіння імпорту маємо позитивні зміни в зростанні експорту до країн Євросоюзу». Також урядовець додав, що деякі позиції українських товарів вже зайняли свою нішу на ринках європейських країн. Зокрема, це сільськогосподарська. Основним завданням держави сьогодні В. Цимбал назвав підписання Угоди про взаємне визнання сертифікатів продукції. Всього ж необхідно імплементувати приблизно 350 актів законодавства і Уряд активно працює  в цьому напрямку.

Старший економіст МЦПД Василь Поворозник вважає, що 2015 рік має стати ключовим роком економічних реформ і підготовки до повноцінного впровадження економічної частини ПВЗВТ. Головними завданнями для Уряду мають стати: модернізація економіки, підвищення її конкурентоспроможності, створення  сприятливих умови для ведення бізнесу та залучення інвестицій. Ключовими реформами експерт визначив реформу державної служби, боротьбу з корупцією, дерегуляційну і податкову реформи.

На прикладі ситуації в Чернівецькій області розповів про те, що місцеві громади у регіонах найчастіше необізнані щодо Угоди про асоціацію та не розуміють вигід і переваг від реалізації її положень. Тому МЦПД вбачає своєю місією доносити необхідну інформацію до громад шляхом тренінгів та інших заходів на регіональному рівні.

Засідання даної панелі супроводжувалося жвавою дискусією між виступаючими та запрошеними експертами і фахівцями. Представники бізнесу запропонували після конференції звернутися до Кабінету Міністрів щодо практичного втілення окреслених на заході питань.

В свою чергу, Голова Правління МЦПД Василь Філіпчук поділився з учасниками заходу своїм переконанням, що українські виконавчі органи повинні напрацювати європейську культуру “консенсусу”. Тобто виконавча влада не повинна прийматими рішень, що є неприйнятними для громадського сектору чи законодавчої влади. Зрештою, за його словами, “консенсус є основою європейської інтеграції”.