Підсумки засідання вченої ради ІЕПД НАН України від 23 лютого 2015 року

Проведено чергове засідання вченої ради Інституту, на якому розглянуто низку науково-організаційних питань.

6

VLUU L210  / Samsung L210З інформацією про результати проведення XIV міжнародної науково-практичної Інтернет-конференції «Економіко-правові дослідження в ХХI столітті: напрями вдосконалення правового забезпечення енергетичної безпеки держави» виступив науковий співробітник відділу проблем господарсько-правового забезпечення економічної безпеки держави О.Ю. Ілларіонов.

Метою проведення чергової 14-ї Інтернет-конференції було дослідження господарсько-правових причин і можливих негативних наслідків реформування енергетичної галузі в Україні, пошук правових засобів їх нівелювання з використанням досвіду країн, які зіткнулися з подібними проблемами. При цьому авторам доповідей було запропоновано приділити увагу можливим наслідкам імплементації норм енергетичного законодавства ЄС (особливо норм «Третього пакету») на підставі положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, міжнародно-правовим ініціативам забезпечення енергетичної безпеки в регіональному і глобальному аспектах, розвитку положень права СОТ щодо торгівлі енергоресурсами, стимулювання реалізації проектів енергоефективності регіонів України, державної регіональної політики в сфері енергозбереження, інтеграції в європейську регіональну систему енергетичної безпеки. У надісланих авторами працях окрему увагу приділено питанням удосконалення господарського законодавства України з метою зміцнення енергетичної безпеки країни та економічного суверенітету загалом.

Конференція проводилася відповідно до Плану роботи Інституту на 2014 р. та зіткнулася з певними технічними перешкодами (блокування сайту Інтернет-конференції після 14 грудня 2014 р.), що не дозволило в повному обсязі учасникам та іншим особам ознайомитися з результатами проведення Конференції (з текстами доповідей). Маємо надію, що до наступної конференції ці організаційні труднощі буде подолано. Загалом ситуація в країні негативно відобразилася на кількості учасників.

Незважаючи на це, в Конференції взяли участь 16 авторів, надіслано 14 доповідей, що дозволить сформувати і видати відповідний збірник. Географія участі у Конференції: міста Київ, Донецьк, Суми.

Проведення наступної 15-ї конференції, що матиме назву «Вплив інтеграційного вибору України на розвиток господарського законодавства» заплановано на кінець травня 2015 р.

11

VLUU L210  / Samsung L210Далі на розгляд членів вченої ради було винесено питання про затвердження робочого плану НДР Інституту на 2015 рік. За інформацією вченого секретаря Інституту к.ю.н., с.н.с. І.В. Кременовської, протягом 2015 року триватиме робота за такими темами:

  1. Інфраструктурне забезпечення активізації міжрегіонального співробітництва в Україні (керівник теми д.е.н., проф. І.В. Заблодська);
  2. Формування багаторівневої системи стратегічного планування розвитку регіонів (керівник теми д.е.н., проф. В.М. Василенко);
  3. Правові засади регіоналізації державного управління економікою (керівник теми член-кор. НАПрН України В.А. Устименко);
  4. Управління розвитком міських агломерацій (керівник теми д.е.н., проф. С.В. Богачов);
  5. Господарсько-правове забезпечення енергетичної безпеки держави (керівник теми к.ю.н., с.н.с. О.О. Ашурков).

Крім того, на теперішній час вирішується питання про відкриття нових тем (за конкурсом), а саме:

  1. Економіко-правове забезпечення підприємницької активності внутрішньо переміщених осіб;
  2. Модернізація спеціального режиму господарювання для залучення інвестицій в інфраструктурні та промислові об’єкти Донбасу;
  3. Правове забезпечення відновлення інфраструктури та відбудови виробничої сфери Донбасу.

12

20121115_151147На засіданні вченої ради також було оголошено результати участі у конкурсі наукових видань представника Інституту – наукового співробітника відділу господарсько-правового забезпечення економічної безпеки держави к.ю.н. А.В. Токунової У червні 2014 року Академією Освіти Великобританії (UK Academy of Education) було оголошено конкурс на кращу наукову книгу 2013 року серед професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів та співробітників науково-дослідних установ Росії та країн СНД, в якому взяли участь більше тридцяти фундаментальних наукових праць. Наприкінці року було підбито підсумки, і за результатами голосування конкурсної комісії перемогу в номінації «Юриспруденція» здобула робота наукового співробітника відділу проблем господарсько-правового забезпечення економічної безпеки держави Інституту економіко-правових досліджень НАН України Анастасії Токуновоїмонографія «Правовий режим факторингу». Директор Інституту – член-кор. В.А. Устименко та члени вченої ради привітали Анастасію Токунову із заслуженою перемогою та побажали нових успіхів на науковій ниві.

VLUU L210  / Samsung L210З інформацією про проведення конкурсу на заміщення посади директора Інституту виступив заступник завідувача відділу проблем модернізації господарського права та законодавства – д.ю.н., доцент Р.А. Джабраілов, який повідомив присутнім про те, що за результатами обговорення цього питання на засіданні зазначеного відділу (протокол № 2 від 23.02.2015 р.) колективом було прийнято рішення висунути кандидатом на посаду директора Інституту член-кореспондента НАПрН України В.А. Устименка. Додатково доктор юридичних наук, доцент Р.А. Джабраілов від імені колективу відділу звернувся з клопотанням до вченої ради підтримати пропозицію про висунення кандидатом на посаду директора Інституту член-кореспондента НАПрН України В.А. Устименка.

8Вченим секретарем – к.ю.н., с.н.с. І.В. Кременовською зазначене питання було винесено на голосування.

За результатами відкритого голосування членів вченої ради (загальна кількість 23 особи; були присутні на засіданні 16) Інституту було одержано такі результати: всього голосували – 16 осіб; «за» – 15; «проти» – немає; утримався – 1.

Враховуючи високі ділові якості, організаторські здібності та вагомий внесок член-кореспондента НАПрН України В.А. Устименка у розвиток наукових розробок Інституту, а також результати відкритого голосування було прийнято рішення висунути кандидатуру В.А. Устименка як кандидата на посаду директора Інституту економіко-правових досліджень НАН України.

Серед організаційних питань, під час роботи вченої ради було обговорено пропозиції щодо призначення у відділах осіб, відповідальних за організацію ведення табелів, зберігання матеріальних цінностей, а також для виконання обов’язків вчених секретарів відділів, складання і затвердження графіку чергових відпусток співробітників на 2015 р. та ін.

 

Інформацію підготував:

вчений секретар

к.ю.н., с.н.с. І.В. Кременовська