Участь співробітників Інституту в роботі Експертної ради при Представнику Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини  з соціальних та економічних прав

19 березня 2024 р. відбулося чергове засідання Експертної ради при Представнику Уповноваженого з соціальних та економічних прав – постійно діючого консультативно-дорадчого органу, утвореного Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини у жовтні 2022 р. (програма).

У цьому заході в якості членів Експертної ради взяли участь Санченко А.Є., керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, провідний науковий співробітник Інституту, канд. юр. наук, ст. наук. співр., секретар Експертної ради, та Сошников А.О., виконавчий директор ГО «Український координаційний центр з підвищення правової освіти населення», експерт Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, старший науковий співробітник Інституту, канд. юр. наук.

Під час засідання Представником Уповноваженого з соціальних та економічних прав Колобродовою О.В. представлено зміни до складу Експертної ради та План її роботи на 2024 рік. Відповідно до затвердженого Плану роботи Експертної ради, в ІІІ – ІV кварталах ц.р. співробітники Інституту представлятимуть на її розгляд результати вивчення проблем реалізації державних стратегічних документів у сфері прав людини у частині імплементації Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини (відповідальна – Санченко А.Є.) та проблем реалізації державної політики у питаннях стимулювання бізнесу до соціально відповідальної діяльності (відповідальні – Санченко А.Є та Сошников А.О.).

Важливим питанням засідання було обговорення проєкту Трудового кодексу України (проєкт ТК), головним розробником якого є Міністерство економіки України. У обговореннях взяли участь представники Федерації профспілок України, низки громадських організацій, Національної служби посередництва і примирення, Секретаріату Уповноваженого, науковці-юристи. Окремі члени Експертної ради, зокрема й Санченко А.Є., надали письмові пропозиції, коментарі та зауваження до проєкту ТК, що враховуватимуться у роботі Секретаріату Уповноваженого.

За підсумками обговорення Експертна рада ухвалила рішення не підтримувати проєкт ТК у запропонованій натепер редакції, як такий, що потребує суттєвого доопрацювання, та надіслати зауваження членів Експертної ради до Міністерства економіки України.

Повідомлення про засідання Експертної ради на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини — https://ombudsman.gov.ua/news_details/proyekt-trudovogo-kodeksu-ukrayini-potrebuye-suttyevogo-doopracyuvannya-zasidannya-ekspertnoyi-radi-pri-predstavniku-upovnovazhenogo-z-socialnih-ta-ekonomichnih-prav