Директор Інституту В.А. Устименко привітав колектив Донецького національного університету з початком нового навчального року в м. Вінниці

Співпраця науковців Інституту економіко-правових досліджень НАН України та Донецького національного університету розпочалася ще в ті роки, коли в Україні було всього лише три юридичні факультети (в Києві, Одесі, Львові, а також інститут у Харкові). З роками плідна спільна робота у сфері підготовки висококваліфікованих фахівців, правотворчої діяльності й видання навчальної та наукової юридичної літератури набула дедалі більшої  цінності, адже спільними стали і успіхи, а зв’язок наших колективів тепер упевнено можна вважати нерозривним.

У залі 2Директор Інституту – д.ю.н., професор, Заслужений юрист України, член-кореспондент НАПрН України Володимир Устименко взяв участь у заходах з нагоди початку нового навчального року Донецького національного університету на території Вінницької області, що відбулися 3 листопада 2014 р.

Участь в урочистостях взяли Міністр освіти і науки України Сергій Квіт, голова Вінницької обласної державної адміністрації Анатолій Олійник, ректор ДонНУ Роман Гринюк, виконуючий обов’язки міського голови, секретар міської ради Сергій Моргунов та заступник голови ОДА – директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк.

Символічно, що урочисте відкриття навчального року розпочалися підняттям прапору Донецького національного університету, врятованого і вивезеного студентами із Донецька. А продовжилося свято виступом капели бандуристів самого ДонНУ.

Прапор

Розпочинаючи урочисті збори, Роман Гринюк зазначив:

Безглузда війна на Сході України, жертвами якої щодня стають мирні громадяни та військовослужбовці, внесла свої корективи в розмірений ритм життя нашого університету. Але, попри всі негаразди, життя триває і ми, освітяни та науковці, відповідаємо за те, якими моральними якостями сповняться душі молодого покоління. Представники викладацького колективу Донецького національного університету націлені й надалі професійно навчати і гідно виховувати студентів.

За його словами, після того, як було надіслано Звернення ректора ДонНУ до Міністра освіти і науки України щодо передислокації в інший регіон було запропоновано декілька варіацій місця переїзду. Але саме місто Вінниця, яке націлене на європейські стандарти, привабило найбільше.

Квіт С.М.З вітальним словом до присутніх звернувся Сергій Квіт. За його словами, в цей нелегкий для країни час найбільш важливим є те, що, об’єднуючи зусилля, український народ має бажання та змогу допомагати у скруті. Саме завдяки спільній роботі найкращі традиції Донецького національного університету будуть продовжуватися зараз у м. Вінниця:

Вінниця – місто, яке гідно зарекомендувало себе як успішне та перспективне в контексті сучасної України і тих змін, які відбуваються та будуть відбуватися у нашій державі. Окрім Донецького національного університету на Вінниччину переїхало дві ІТ-компанії та в майбутньому буде переїздити Донецький фізико-технічний інститут. Частина його співробітників потрапить саме у Вінницю. Це свідчить про економічну привабливість та стабільність цього міста.

Міністр пообіцяв підтримку в питаннях вирішення побутових та організаційних проблем, що виникли внаслідок переїзду ДонНУ до Вінниці. Зокрема, щодо надання житла та організації аудиторного фонду. Він висловив переконання, що ближнім часом колектив та студенти університету будуть забезпечені всім необхідним.

У залі

Голова облдержадміністрації Анатолій Олійник привітав викладачів та студентів з успішним переїздом на Подільську землю. Він запевнив, що Вінниччина сьогодні демонструє стабільність і є саме тією частинкою України, де свято бережуть мир, працюють на перспективу, глибоко шанують тих, хто ціною свого життя примножував її славу.

Очільник області висловив переконання, що викладацький склад та студенти Донецького національного університету комфортно почуватимуться у Вінниці. Він також зазначив, що обласна влада всіляко цьому сприятиме. Анатолій Олійник побажав присутнім мирного неба, здоров’я та успіхів.

До вітань долучився також і виконуючий обов’язки Вінницького міського голови, секретар міської Ради Сергій Моргунов, наголосивши, що реалізувати переїзд ВУЗу на Вінниччину та забезпечити якісний навчальний процес вдалось завдяки спільним злагодженим зусиллям обласної та міської влади, Міністерства освіти і науки України та адміністрації самого університету. Як запевнив Сергій Моргунов, міська влада сприятиме вирішенню будь-яких питань, що виникатимуть в ході навчального процесу.

Від імені вченої ради та колективу Інституту економіко-правових досліджень НАН України директор Володимир Устименко привітав правильний вибір Донецького національного університету і побажав його працівникам і студентам вдалого початку навчального року:

За всю 75-річну історію Донецького національного університету йому вже неодноразово доводилося проходити складні випробування, і кожного разу вдавалося гідно їх витримувати. Напевне, секрет успіху ще й у тому, що інакше просто не може бути, адже єдиний наш вибір – це наполеглива щоденна праця на благо розвитку вітчизняної науки та збереження кращих освітянських традицій. Щиро бажаємо колективу університету досягти нових успіхів у підготовці молодого покоління професіоналів, які будуватимуть майбутнє нашої країни і доведуть спроможність втілити в життя ті знання і мудрість, які отримали під час навчання!

 

Інформацію підготував:

старший науковий співробітник відділу

проблем модернізації господарського права та законодавства

к.ю.н., с.н.с. І.В. Кременовська