В Інституті відбувся Українсько-німецький круглий стіл щодо залучення інвестицій в Україну

27 травня 2023 року в Державній установі «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» відбувся Українсько-німецький круглий стіл щодо залучення інвестицій в Україну. Мета заходу полягала у презентації як уже успішно реалізованих інвестиційних проєктів, так і перспективних, у налагодженні зав’язків між потенційними іноземними інвесторами (представниками бізнес-асоціацій, які консультують потенційних інвесторів та презентують їм проєкти, інформацію про які зібрано та опрацьовано на подібних заходах), бізнесом та обласною і місцевою владою, а також у підведенні підсумків співпраці Інституту в рамках реалізації ініціатив місцевого самоврядування (зокрема, Бучанської міської ради) щодо подолання диспропорцій у розвитку, підтримки підприємницьких ініціатив на засадах соціальної відповідальності до повномасштабного вторгнення рф на територію України, і, як виявилося, позитивного сприйняття цих принципів після повномасштабного вторгнення, в рамках відновлення та відбудови територій громад та України в цілому, створення нових робочих місць та комфортного середовища з метою повернення біженців та переселенців, підвищення загалом спроможності та фінансової самодостатності місцевих громад, тобто реалізації основних принципів європейського місцевого самоврядування в Україні.

З привітальним словом до учасників круглого столу звернувся ВОЛОДИМИР УСТИМЕНКО, директор Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України», який підсумував спільні напрацювання з Бучанською міською радою та окреслив подальші перспективи співробітництва. 

Також з привітальним словом звернулися представники Бучанської міської ради: АЛЕВТИНА МОРОЗОВА, депутат Бучанської міської ради, яка подякувала іноземними гостям за суттєву допомогу у подоланні наслідків російської навали, гуманітарну та консультативну допомогу, ВАСИЛЬ ОЛЕКСЮК, депутат Бучанської міської ради, який закцентував увагу на необхідності приділення уваги створенню нових робочих місць як одного з основних факторів, який сприятиме поверненню біженців у місто.

Надалі виступили гості з Німеччини – представники Асоціації бізнес-ангелів Берлін-Бранденбург,  яка є одним із найбільших об’єднань приватних інвесторів не тільки в Берліні, але й по всій Німеччині, і яка тісно співпрацює з міністерством економіки Федеральних земель Бранденбург та Берлін: СЕБАСТІАН ШВЕНКЕ, генеральний директор Асоціації, ШТЕФАН ШАНДЕРА, член Асоціації та МІХАЕЛЬ ХЮНБЕРГ, член Асоціації; представники Київської обласної військової адміністрації: НАТАЛІЯ ПОГРЕБНА, директор департаменту економіки, МИКИТА ГЕРАЩЕНКО, начальник управління міжнародного співробітництва, та ЛІНА ЩУРЕВИЧ, начальник управління агропромислового розвитку; ОЛЕКСІЙ МАРТИНЮК, директор Бучанської агенції регіонального розвитку, ІННА ЗАБЛОДСЬКА, директор Луганської філії Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України», ОЛЕКСАНДРА АНТОНЮК, керівник Інноваційного центру Київського академічного університету, ТЕТЯНА УСТИМЕНКО, представник промислових компаній: ТОВ «Технопривод» (м. Рівне), ТОВ «Армапром» (м. Кролевець Сумської обл.) та ТОВ «Кривбасмет» (м. Кривий Ріг). Учасникам круглого столу було презентовано технопарки у м. Буча – Bucha Techno Garden, майбутній приватний технопарк у м. Рівне та науково-технологічний парк «Academ.City». В учасників була можливість поспілкуватись, обмінятись контактами з реальним сектором бізнесу, які мають наміри подальшого розвитку та виходу на європейський ринок.

Виступи учасників супроводжувалися презентаціями, в т.ч. німецькою мовою.

У заході також взяли участь ДМИТРО ЖЕМБОЦЬКИЙ, співвласник компанії JOY EVENT, член ініціативної групи по відбудові та відновленню.ОЛЕКСАНДР ЧУГУЄВЕЦЬ, голова БО «БФ «Врятуй Україну 2022», директор ТОВ «Зеро Транс», член ініціативної групи по відбудові та відновленню, ТЕТЯНА ГУДІМА, заступник завідувача відділу проблем модернізації господарського права та законодавства Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України» та ОЛЕКСАНДР ІЛЛАРІОНОВ, заступник завідувача відділу господарсько-правових досліджень проблем економічної безпеки Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України».

Українсько-німецький круглий стіл щодо залучення інвестицій в Україну завершився урочистим підписанням МЕМОРАНДУМУ ПРО СПІВПРАЦЮ між Державною установою «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України» та Асоціацією бізнес-ангелів Берлін-Бранденбург за участі Бучанської міської ради.