Зміни в правовому регулюванні економічних відносин: науковці, реальний сектор економіки та суди проти скасування Господарського кодексу України 

06 березня у Кловському палаці, залі Пленуму Верховного Суду, відбулося засідання круглого столу «Зміни в правовому регулюванні економічних відносин: перспективи та ризики». У вступному слові голова Верховного Суду Всеволод Князев наголосив на необхідності скоординованої дії всіх гілок влади, науковців, суб‘єктів  господарювання, громадського сектора щодо реформування економіки у час війни та повоєнного відновлення. Особливу увагу він приділив усталеності судової практики в господарських судах, якості їх роботи, яка за проведеними дослідженнями суспільної думки, є найкращою у порівнянні з іншими судами для функціонування економіки, залучення інвестицій.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук розповів про плани діяльності парламенту щодо реформування економіки у воєнний час, необхідність змін в господарському процесі з метою його прискорення, необхідність залучення іноземних інвестицій. Окремо була висвітлена думка щодо законопроекту № 6013, що викликає багато суперечок щодо його можливого прийняття. 

Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач акцентувала увагу на особливостях здійснення господарського правосуддя в складних умовах війни, необхідності забезпечення стабільності судової системи, загроз господарській юрисдикції та всім суб’єктам економічної системи у разі прийняття законодавчих змін, не погоджених із тими, хто буде застосовувати  законодавчі новели.

Голова Асоціації суддів господарських судів України, голова Південно-західного апеляційного господарського суду Наталія Богацька позитивно оцінила бажання всіх гілок влади долучитися до обговорення змін в правовому полі економічних відносин, важливість недопущення дестабілізації економіки та судової системи.

Загальне бачення модифікації господарського законодавства, регулювання економічних відносин, управління військовим майном, трансформації державної та комунальної власності, функціонування енергетичної та газотранспортної системи, відношення до законопроекту №6013 в своїх доповідях висвітлили представники:

  • Міністерства економіки  України,
  • Міністерства оборони України,
  • Фонду державного майна України,
  • Антимонопольного комітету України,
  • Міністерства енергетики України.

Несприйняття запропонованих законопроектом № 6013 змін висловили представники реального сектору економіки:

  • Громадської спілки «Всеукраїнський конгрес Фермерів»,
  • Президент УСПП Кінах А.,
  • Виконавчий директор асоціації міст України Слобожан О.,
  • Представник НАК «Нафтогаз України»,
  • Представник асоціації банків України,
  • Представник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб,
  • Представник Асоціації арбітражних керуючих.

В обговоренні питань круглого столу взяли участь і ародні депутати Власенко Сергій, Павлиш Павло, Дирдін Максим.  Позицію фракції Європейська Солідарність висвітлив представник Лига Андрій. Вони висловили думку про необхідність зваженого підходу, наявність невідповідності обговорюваного законопроекту Конституції України, Угоді про асоціацію з ЄС.

Наукове обговорення прийнятого у першому читанні законопроекту № 6013 розпочав член Президії НАН України, директор Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К.Мамутова Національної академії наук України», член-кореспондент НАН України, Заслужений юрист України Володимир Устименко.

У черговий раз були наголошені ризики та недоліки проекту, що були відображені у експертному висновку НАН України, нові загрозливі тенденції у запропонованому підході. 

На деяких аспектах можливого, у разі ухвалення,  негативного впливу на економіку, обороноздатність, імідж країни звернули увагу завідувач кафедри економічного права та економічного судочинства Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор юридичних наук, професор Вікторія Рєзнікова, професор кафедри цивільного права і процесу Донецького національного університету імені Василя Стуса, доктор юридичних наук, професор Олена Беляневич.

Інший підхід був висвітлений у виступі віцепрезидента НАПрН України, академіка НАПрН України Наталії Кузнєцової.

За результатами круглого столу був прийнятий підсумковий документ, що спрямований на усунення можливого негативного впливу на економіку запропонованих новацій.

З інформацією щодо заходу можна ознайомитись на сайті і сторінках Facebook Верховного Суду та Асоціації суддів господарських судів України за посиланнями:

Новина «У Верховному Суді обговорили зміни в правовому регулюванні економічних відносин, їх перспективи та ризики» 

Новина «Вдосконалюючи правове регулювання економічних відносин, потрібно враховувати сучасні потреби та євроінтеграційні процеси» 

Відеосюжет круглого столу можна переглянути за посиланням 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02XUTct9iiEFGTuXVXsDjEcZKTTvmxhHA1Q4omiiQEvoHNXBG6eiXSVxsRpdfvcJpxl&id=100064736977463

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0yqHsvpEaPRgkhPmTwWHxtbBujSo9hitFHYwipttGw6mtHAYY4ozLEGr3BmeMhsRpl&id=100064736977463,

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0KGT5KmkfXFZF9nujgLyK2ycWavJ1YKjvMuUuyCJnsCiwFbDNwVdgrbYzBGup83fql&id=100013881997097.