Цифрова трансформація наукової діяльності у закладах вищої освіти в умовах інтеграції 

31 січня 2023 р. Офісом підтримки вченого в онлайн форматі було проведено круглий стіл “Цифрова трансформація наукової діяльності у закладах вищої освіти в умовах інтеграції”. 

Участь в круглому столі взяли співробітники Інституту: доктор юридичних наук Ярослав Петруненко, кандидат юридичних наук Антон Сошников, кандидат юридичних наук Анастасія Волкова. 

Метою заходу було обговорення досвіду застосування у закладах вищої освіти цифрових сервісів та е-інфраструктур, розгляд особливостей застосування інструментів відкритої науки, особливості цифровізації наукової діяльності та обмін досвідом.

Круглий стіл тривав понад 3 години та складався з 3 сесій: 

         Сесія 1. Цифровізація науки: від макрорівня (EOSC, GEANT, URIS, НРАТ) до мікрорівня. Забезпечення відкритого доступу до дослідницької інфраструктури. 

         Спікерами були: Григорій Мозолевич, Андрій Василенко, Давід Дібук, Євгеній Преображенський, Михайло Хижняк, Денис Гриньов та Девід Хеінс.

Сесія 2. Національний план щодо відкритої науки: нормативно-правові акти в середньостроковій перспективі. 

          Спікерами були: Олександр Березко та Григорій Мозолевич.

         Сесія 3. Успішні кейси: цифрова трансформація наукової діяльності у закладах вищої освіти України. 

          Спікерами були: Андрій Морозов, Тетяна Вакалюк, Олег Спірін, Галина Луценко, Ольга Петроє та інші колеги, які брали участь у дискусії.

Презентацію опитування щодо рівня та масштабу залучення закладів вищої освіти до е-інфраструктур підготували Теодозія Яцишин та Аліса Сухіх.

Модераторами круглого столу були Анна Яцишин та Теодозія Яцишин.

До участі у круглому столі долучилися представники: Директорату науки та інновацій та Директорату цифрової трансформації МОН України; Amazon AWS; Асоціація УРАН; ЕРАМ (IT-компанія партнер Amazon AWS): виконавці проєкту OCRE (Відкриті хмарні ресурси для науки та освіти, проєкт засновано при сприянні GEANT та ЄС); керівники та працівники закладів вищої освіти та наукових установ України. 

Участь у заході взяло понад 1200 осіб.