Безкоштовний доступ до повнотекстових електронних ресурсів, які доступні в межах проєкту Research4Life

Українським науковцям до кінця 2022 року надано безкоштовний доступ до повнотекстових електронних ресурсів, які доступні в межах проєкту Research4Life.

Перелік доступних ресурсів суттєво розширено, більш ніж 15 видавців додатково відкрили електронні колекції книг і журналів для користувачів з України, зокрема, надано доступ до ресурсів таких великих видавництв:

Наразі майже 75 тис. книг, понад 12,5 тис. журналів і бази даних доступні для фахівців закладів вищої освіти та наукових установ України.

Повний перелік ресурсів, до яких надано доступ, можна переглянути за посиланням, зазначивши у відповідних полях назву країни та тип установи.

Раніше українським установам, які прагнули отримати доступ до ресурсів через Research4Life, необхідно було сплачувати кошти (Україна включена до переліку країн Групи B, які зобов’язані здійснювати плату за отримання доступу до колекцій літератури, на відміну від переліку країн групи А), втім, у зв’язку зі складною ситуацією в Україні, цьогоріч прийнято рішення скасувати плату для українських установ.

Довідково

Research4Life – проєкт, організований у форматі державно-приватного партнерства Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО), Програмою ООН із навколишнього середовища (ЮНЕП), Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ), Міжнародною організацією праці (МОП), Корнельським і Єльським університетами, а також Міжнародною асоціацією науково-технічних і медичних видавців.

Від 2002 року в межах проєкту понад 10,5 тис. установ із більш як 125 країн, що розвиваються, отримали онлайн-доступ до академічної та професійної рецензованої наукової літератури.

У межах платформи Research4Life забезпечується доступ до більше ніж 154 тис. наукових журналів і книг від більш як 200 видавців з усього світу. Платформа складається з 5 колекцій літератури:

Hinari (дослідження в галузі біології та медицини);

  • AGORA (дослідження в галузі сільського господарства);
  • OARE (дослідження навколишнього середовища);
  • ARDI (доступ до науково-технічної інформації);
  • GOALI (дослідження в галузі права та соціальних наук)

На основі інформації на сайті Міністерства освіти і науки України (https://mon.gov.ua/ua/news/u-mezhah-proyektu-research4life-ukrayinski-vcheni-otrimali-dostup-do-elektronnih-resursiv-providnih-vidavnictv-svitu)