Права людини в сфері бізнесу і сталий розвиток: Тиждень до 10-річчя Керівних принципів ООН

З 11 по 18 червня 2021 р. в Україні вперше відбувся «Тиждень прав людини в сфері бізнесу» з нагоди 10-річчя Керівних принципів ООН з питань бізнесу та прав людини, ініційований та організований Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини разом з Державною установою «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України» і Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого.

Упродовж Тижня проведено серію різноманітних заходів у он-лайн форматах за участю публічних службовців, науковців та представників бізнес середовища, громадських об’єднань, студентства і міжнародних організацій. У центрі уваги – поширення знань про ці Керівні принципи ООН як інструменту досягнення Цілей сталого розвитку в Україні та світі, зміцнення конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості, підвищення рівня добробуту населення нашої держави. Важливість їх належної імплементації обумовлена й § 16 «Забезпечення дотримання прав людини в процесі ведення господарської діяльності» Національної стратегії у сфері прав людини, затвердженої Указом Президента України від 24 березня 2021 року № 119/2021, що в цілому спрямований на виконання відповідних зобов’язань України перед ООН, Радою Європи, Європейським Союзом, Організацією економічного співробітництва та розвитку, ін.

Щодня на сайті Інституту, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та сторінках популярних інформаційних ресурсів розміщувалися нові інформаційні матеріали, презентації та оголошення. Зокрема, з нагоди відкриття Тижня з відео-зверненням і тематичною презентацією «Керівні принципи Організації Об’єднаних Націй з питань бізнесу та прав людини: основні положення та перспективи для України» виступив директор Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України», член-кореспондент НАН України Володимир Устименко.

Снимок экрана 2021-06-29 в 12.44.05

Інститут створив і відкрив для зацікавлених користувачів перший україномовний Інформаційно-довідковий ресурс науково-практичних і нормативних матеріалів з питань бізнесу і прав людини, організував експрес-опитування різних категорій респондентів щодо заходів з реалізації § 16 Національної стратегії у сфері прав людини, оголосив Всеукраїнський конкурс наукових робіт «Соціально відповідальне ведення бізнесу – складова сталого розвитку», розробив і провів разом із Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого тематичну вікторину тощо.

Ініціативи Тижня є частиною спільної системної роботи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Інституту в межах запровадженого ними в 2020 році формату співпраці – Міжсекторальна платформа з питань бізнесу та прав людини. Інститут здійснює науково-експертний супровід цієї діяльності.

Проведення заходів з боку Інституту забезпечували керівниця Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки, к.ю.н., с.н.с. Алевтина Санченко, експерти Центру – к.ю.н. Анастасія Токунова і к.ю.н. Антон Сошников, та учений секретар,  к.ю.н. Веста Малолітнева.

Довідково: Центр перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки працює в структурі Державної установи «Інститут економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова НАН України» з 2017 року та щорічно реалізовує міжнародні проекти, серед яких «Зміцнення засад у сфері бізнесу та прав людини: драйвери для України», «Просування поваги прав людини в сфері бізнесу в контексті імплементації Цілей сталого розвитку в Україні», «Міжсекторальна консолідація та зміцнення спроможності органів державної влади і суспільства забезпечувати права людини в сфері бізнесу». Одним із зарубіжних партнерів Інституту є Ресурсний центр з питань бізнесу та прав людини (Великобританія).