Всім колегам-юристам – з найкращими побажаннями!

Дорогі колеги – всі, хто пов’язав своє життя з професією юриста!

 

snu081013bЗ 1997 року, згідно з Указом Президента України, день 8 жовтня в Україні є святом усіх юристів.

Юридична професія є багатогранною та нараховує велику кількість спеціалізацій: адвокат, прокурор, суддя, слідчий, юрисконсульт, викладач, а також і вчений. У цьому розмаїтті існує єдність, яка є притаманною для будь-якого різновиду діяльності, – це служіння Законові, Правді, Справедливості.

Свято юристів має свою незвичайну історію, що сягає корінням “сивої давнини”. Велич загальнолюдських ідей права і моральності здобула свого відзначення ще з VI століття, коли у Римі виникли перші згадки про професію юриста. З ІХ століття в Європі проводилися щорічні церемонії, що мали назву Відкриття Року Права. Пізніше, у ХІХ – ХХ століттях цю історичну традицію в Європі було відновлено і запроваджено у країнах Північної Америки. У США, наприклад, з 1958 року також запроваджено свято, що має назву День права.

У Європі перший юридичний факультет було створено у XII ст. в університеті м. Болонья (Італія). В Україні спочатку деякі відомості з права викладалися у монастирях Києва, Чернігова, Галича, Луцька, а у 1661 році було засновано Львівський університет, серед чотирьох факультетів якого був і юридичний.

Шановні колеги! У ці складні для України часи на високу оцінку заслуговує ваш патріотизм і незламна вірність своїй праці. Активна участь юристів у поширенні правових знань та у розробленні наукового підґрунтя для реформування вітчизняного законодавства та багатьох галузей економіки стає тією рушійною силою, що допомагає нашій країні у просуванні обраним шляхом прогресивного, дійсно європейського розвитку. Переконаний, що високий професіоналізм, усвідомлене почуття відповідальності допоможуть вам здобути ще більшу повагу Українського народу, підвищити його довіру до вашої діяльності.

В цей день, перш за все, варто побажати всім нам скорішого настання миру, за якого пануватимуть законність, честь, справедливість і порядок.

Від імені вченої ради і колективу Інституту економіко-правових досліджень НАН України маю нагоду передати всім юристам побажання нових успіхів у роботі, а також наснаги, професійного зростання, натхнення та енергії!

З найкращими побажаннями, директор –

доктор юридичних наук, професор,

заслужений юрист України,

член-кореспондент НАПрН України

В.А. Устименко