«Міжнародні інвестиційні угоди, сумісні із правами людини» – участь у Регіональних онлайн-консультаціях для Східної Європи та Центральної Азії

21 квітня 2021 р. відбулися Регіональні онлайн-консультації для Східної Європи та Центральної Азії за темою «Міжнародні інвестиційні угоди, сумісні із правами людини». Їх було проведено в рамках підготовки Робочою групою ООН з бізнесу і прав людини відповідного Звіту для Генеральної Асамблеї ООН. Участь у консультації взяли представники та представниці 19 країн зазначеного регіону. Однією із українських учасниць була співробітниця Інституту, експертка Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини у сфері економіки Анастасія Токунова.

Консультації включали 2 блоки. Перший був присвячений відображенню загальної картини міжнародних інвестиційних угод (МІУ) і прав людини у Центральній і Східній Європі та Центральній Азії (питання «регуляторного холоду» (чи впливають фактичні або потенційні претензії інвесторів до держави на порядок денний політики в області прав людини), в яких секторах проявляються дані проблеми, якими є ключові проблеми існування даної ситуації, які спроби подолання даної ситуації здійснюються, тощо).

Другий стосувався напрацюванню рішень для подолання проблем, визначених під час першої частини (зокрема, розглядалися питання того, які саме умови МІУ, якщо такі мають місце, є джерелом проблеми, яким чином можливо реформувати основні та/ або процедурні умови МІУ для вирішення проблеми, які ще реформи в галузі міжнародного інвестиційного права є необхідними та ін.).

Пані Анастасії було надано можливість долучитися до обговорення в обох частинах консультацій. Так, у першому блоці нею було наведено приклади кейсів щодо порушення прав людини у процесії розміщення інвестицій, у другому – викладено результати попередньо здійсненого аналізу текстів двосторонніх МІУ України, визначено окремі недоліки і запропоновано способи їх подолання, зазначено, яким чином дані пропозиції можливо буде використати для досягнення стратегічних цілей (зокрема, ЦУР) як України, так і світового співтовариства.