Інститут бере активну участь в осучаснені законодавства з молодіжної політики

23 червня 2020 року колективом Народних депутатів України був внесений проект Закону України «Про основні засади молодіжної політики», який передбачає оновлення діючого законодавства з молодіжної політики.

В.о. наукового співробітника Інституту економіко-правових досліджень імені В.К. Мамутова Національної академії наук України, виконавчий директор Українського координаційного центру з підвищення правової освіти населення, к.ю.н. Сошников Антон Олександрович взяв участь у підготовці пропозицій, зауважень та рекомендацій до даного проекту Закону України  «Про основні засади молодіжної політики», які були направлені на адресу окремих Народним депутатам України, що виступили ініціаторами проекту Закону України «Про основні засади молодіжної політики», Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, Міністерства молоді та спорту України, виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Антон Олександрович підтримав авторський підхід щодо осучаснення молодіжного законодавства (правове підґрунтя функціонування молодіжних рад та радників з питань молоді, створення Українського молодіжного фонду, Національної ради з питань молоді; додаткових пільгах для молоді).

У свою чергу, відповідні законодавчі зміни потребують проведення більш широкого обговорення (наприклад, у форматі – комітетських слухань, де будуть залучені, як практики, так і теоретики), оскільки значна частина  положення викликають дискусію, а окремі – мають ознаки неконституційності.

Також було досить критично оцінено пропозицію щодо зменшення вікового цензу молоді, що може мати досить негативні наслідки для значної частини населення (зокрема, і молодих вчених). Проблематиці підтримки молодих вчених /дослідників присвячена значна частина рекомендацій.

Також він звернувся до авторів проекту Закону України «Про основні засади молодіжної політики» щодо необхідності залучення представників Інституту демографії  та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України, як провідної вітчизняної установи у сфері соціальних досліджень,  щодо скорочення вікового цензу молоді.

106785454_600770807527664_1686180594912743172_n

Серед пріоритетів молодіжної політики йде мова про інтеграцію молоді з тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб до українського соціокультурного простору. У свою чергу, актуальним вбачається передбачити також адаптацію молоді, з числа учасників АТО/ООС та механізми підтримки цих соціально-вразливих категорій (молодь з тимчасово окупованих територій, ВПО, учасників АТО/ООС).

Запропоновано змінити підходи до формування та організації роботи Національної ради з питань молоді, Українського молодіжного фонду.

Підготовлені пропозиції, зауваження та рекомендації до проекту Закону України  «Про основні засади молодіжної політики» складають понад 50 позицій, обсягом 13 сторінок.